Software bouwen of kopen?

Low-code No-code platformen

Het zal je misschien verbazen, maar de software bouwen of kopen discussie is nog steeds groter dan ooit. En dit terwijl de discussie toch verminderd leek te zijn de afgelopen jaren door bedrijven die liever kopen dan bouwen als dat mogelijk is. Maar waarom is er dan in de afgelopen jaren toch een grotere interesse in het zelf bouwen van software? Dit heeft waarschijnlijk te maken met het groeiende belang van klantvriendelijkheid. Dit belang zorgt ervoor dat de vele onderdelen van een bedrijf vaak beter met elkaar geïntegreerd moeten zijn, en dat proces gaat natuurlijk altijd makkelijker met software die je zelf hebt gemaakt in tegenstelling tot gekochte software.

In het bedrijfsleven is deze hernieuwde opleving in de bouwen of kopen discussie dus wel duidelijk te verklaren, maar in het grotere plaatje van de IT-wereld is dit een ander verhaal. Dit is waar low code en no code om de hoek komen kijken. Er is namelijk een sterk groeiend aanbod aan low code en no code opties beschikbaar op de markt, dit maakt op zijn beurt het bouwen van eigen IT-systemen misschien een aantrekkelijkere optie voor gebruikers. Maar dit is pure speculatie vanuit onze eigen positieve ervaringen en er is weinig tot geen concrete data over deze conclusie te vinden.

Eén ding dat wel zeker is, is dat de groei in no code en low code opties het perspectief van de bouwen of kopen discussie flink op zijn kop heeft gezet. Dit komt duidelijk naar voren als we het ontwikkelen van een softwareprogramma verdelen in vier onderdelen, en vervolgens een kijkje nemen naar de acties van de verschillende bouwen of koop opties.

Het eerste onderdeel van software ontwikkelen is het stellen van doelen en het bepalen van functies. In dit proces worden vragen gesteld als, wat moet het programma kunnen? Dit proces wordt altijd bepaald door de gebruiker, ongeacht welke benadering in de bouwen of kopen discussie gebruikt wordt.

Het tweede onderdeel is het maken en ontwikkelen van de software. Dit is waar de verschillende benaderingen tot zijn recht komen. Door ontwikkelaars zal dit met een low code aanpak gebouwd worden en door gebruikers met een no code aanpak. Mensen die voor de koop benadering kiezen kopen hier simpelweg een gemaakt product.

Vervolgens zijn we beland in de onderhouds- en opbouwfase van een programma. Hier zit vrijwel geen verschil in aanpak tussen de bouw en koop benadering, maar wel een duidelijk verschil in de low code, no code aanpak. Low code ontwikkelt dit namelijk helemaal zelf, terwijl no code hier leunt op achterliggende betaalde software.

Mocht je nou zelf aan het nadenken zijn over welke benadering en welke aanpak je moet gebruiken om een programma te ontwikkelen, is het altijd slim om deze vier onderdelen er weer even bij te pakken. Zo is het makkelijker om tot een conclusie te komen die tot een succesvol antwoord leidt.  Wij hopen dat dit artikel duidelijkheid heeft kunnen scheppen in dit lastige onderwerp.

 

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van AI en Blockchain binnen bedrijven

Artificial Intelligence en Blockchain zijn twee grote termen die vaak rondgeslingerd worden als het om de toekomst van de moderne technologie gaat. Artificial Intelligence wordt voor steeds meer dingen ingezet en begint langzaam maar zeker in de buurt te komen van...

Lees meer

Alles wat je moet weten over digitale transformatie

Digitale transformatie is een term die we de laatste tijd steeds vaker horen binnen bedrijven. Het wordt te pas en te onpas over tafel gegooid als het gaat over technologie en software, maar wat betekent het nou eigenlijk? En hoe kunnen we het toepassen binnen een...

Lees meer

10 manieren waarop RPA goed is voor jouw bedrijf

Je hebt er misschien wel eens van gehoord, robotic process automation, ook wel RPA genoemd. RPA is een proces dat stap voor stap bepaalde taken kan automatiseren om zo een efficiënter werkend bedrijf op te bouwen. Verschillende studies hebben laten zien dat je met RPA...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707