Schulden namens een vereniging: wat moet ik doen?

Schulden namens een vereniging: wat moet ik doen?

Een vereniging mag dan geen winstoogmerk hebben; dat betekent niet dat u bent gevrijwaard van mogelijke schulden. Hier zitten echter wel een aantal haken en ogen aan. We vertellen u hieronder wat u kunt verwachten wanneer u namens een vereniging schulden heeft.

We beginnen daarvoor bij het feit dat een vereniging een rechtspersoon is. Dit houdt in dat bestuurders van een vereniging in wezen niet zelf aansprakelijk zijn voor de schulden van een vereniging. Met andere woorden: heeft een vereniging schulden, dan kunnen schuldeisers géén aanspraak maken op uw privé-eigendom. Dit is bijvoorbeeld wél het geval bij een eenmanszaak.

Dat verandert echter wanneer uw verenging nog niet is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Het verandert ook wanneer er sprake is van wanbestuur. U kunt dan alsnog privé aansprakelijk worden gehouden.

Faillissementen
Resulteert een schuld in het ergste geval in een faillissement? Dan heeft u verschillende opties. Het hangt er daarbij vanaf of u het faillissement zelf heeft aangevraagd óf iemand anders dit voor u heeft gedaan. Een faillissement vraagt u in de meeste gevallen zelf aan. U heeft dan drie opties: een daadwerkelijk faillissement, een minnelijk traject waarna de onderneming in aangepaste vorm door kan óf een reorganisatieakkoord.

Is het faillissement van uw vereniging echter door iemand anders aangevraagd? Onderneem dan zo snel mogelijk actie, zodat u binnen afzienbare tijd kunt overschakelen op een eventueel verweer.

Handelsregister
Het helpt dus in alle gevallen om uw vereniging in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit voorkomt namelijk dat u privé aansprakelijk kan worden gehouden door schulden die namens de vereniging ontstaan, tenzij u wanbestuur pleegt

 

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707