‘Schone lei’-beleid voor ex-kankerpatiënten zorgt voor gelijke premies en rechten

‘Schone lei’-beleid voor ex-kankerpatiënten zorgt voor gelijke premies en rechten


Ex-kankerpatiënten lopen vaak tegen problemen op wanneer zij zich willen verzekeren, bijvoorbeeld voor een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Om mensen die de ziekte hebben gehad gelijk te behandelen, is door minister Hoekstra aan de Tweede Kamer een ‘schone lei’-beleid voorgesteld. Het afsluiten van een ORV moet daarmee in de toekomst geen probleem meer zijn. Een ORV moet vaak in combinatie met een hypotheek worden afgesloten om de bank meer zekerheid te bieden.

Na aantal jaren melden van de ziekte niet langer nodig

De schone lei betekent dat mensen die kanker hebben gehad en vijf of tien jaar kankervrij zijn, niet meer verplicht hoeven te melden dat zij de ziekte hebben gehad. Bij het afsluiten van een ORV krijgt men altijd vragen over het eigen medische verleden. Deze maatregel gaat ervoor zorgen dat er geen willekeur meer zal bestaan in het acceptatiebeleid van verschillende verzekeraars. Hierdoor worden ex-kankerpatiënten nu nog regelmatig ongelijk behandeld.

Diagnose is reden voor afwijzing aanvraag ORV

In de praktijk blijkt namelijk dat ruim 60 procent van de ex-kankerpatiënten het niet lukt om een ORV af te sluiten. De diagnose kanker werd door verzekeraars aangegeven als de hoofdzakelijke reden van afwijzing. Opvallend detail is dat 25 procent van de mensen de aangeboden verzekering alsnog weigerde, vanwege de extra kosten boven op de basispremie. Zelfs vijf jaar na de diagnose had 50 procent van de mensen problemen met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Na vijf jaar is de kans op terugkeer van de ziekte gemiddeld klein. 40 procent van de ex-kankerpatiënten accepteert het betalen van een extra premie, die regelmatig oploopt tot honderden euro’s boven op de reguliere premie.

Verschillende termijnen van 5 en 10 jaar kankervrij

Om een beroep te doen op het ‘schone lei’-beleid moet iemand minimaal 10 jaar na het stellen van de diagnose kankervrij zijn. Alleen voor mensen die bij de diagnose minderjarig waren, zal een termijn van slechts vijf jaar worden gehanteerd. Het NFK gaat het beleid in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars de komende tijd verder uitwerken. Dat doen zij op basis van onder andere officiële cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707