Salderingsregeling zonnepanelen vanaf 2023 afgebouwd

Salderingsregeling zonnepanelen vanaf 2023 afgebouwd


Heeft u zonnepanelen of bent u van plan zonnepanelen aan te schaffen? Dan kunt u tot 2023 de geleverde stroom volledig verrekenen met uw verbruikte elektriciteit. U krijgt voor uw geleverde stroom altijd hetzelfde tarief als voor de door u afgenomen elektriciteit. U betaalt daar bovendien geen energieheffing, btw en ODE-heffing (Opslag Duurzame Energie) over. Deze regeling is ook wel bekend als de salderingsregeling. Tot 2023 verandert er niets. Vanaf 1 januari van dat jaar wordt het percentage stroom dat u mag salderen elk jaar tot 2031 geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2031 is er geen saldering meer mogelijk. Per jaar mag u negen procent minder salderen.

Drie jaar later

Dat de regeling er zou komen, was al langer bekend. De daadwerkelijke regeling komt echter ruim drie jaar later dan eerder voorzien. Zo heeft u nog drie jaar langer de mogelijkheid om volledig te salderen. Het is de bedoeling dat u vanaf 2031 niet meer kunt salderen, maar dat er wel een vergoeding voor de geleverde elektriciteit komt.

Terugverdientijd

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk goedkoper geworden. Inmiddels loont het voor particulieren om ook zonder subsidie zonnepanelen te laten installeren. Ondanks het afschaffen van de salderingsregeling, blijft het door deze fors gedaalde aanschafkosten interessant om voor een zonnepaneleninstallatie te kiezen. Concreet bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen in 2023 minder dan zes jaar en vanaf 2028 zelfs minder dan vijf jaar. De kostendaling van zonnepanelen compenseert de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling dus ruimschoots.

Slimme meter verplicht

Om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling, wordt het per 2023 daarnaast verplicht om in de meterkast over een slimme meter te beschikken. Een dergelijke energiemeter is in staat om de opbrengst van uw zonnepanelen afzonderlijk van uw energieverbruik te meten. Op dit moment zijn alle netbeheerders in Nederland druk met de uitrol van de slimme meter. Het wetsvoorstel verplicht kleinverbruikers deze meter te accepteren. Op dit moment heeft 80 procent van alle aansluitingen al een dergelijke meter geïnstalleerd.

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707