Overstromingen: welke schade wordt wél en niet vergoed?

chris gallagher 9Jgn8hSYUFc unsplash - Overstromingen: welke schade wordt wél en niet vergoed? - Brixxs
De zeer extreme regenval die deze zomer delen van Nederland, Duitsland en België teisterde, heeft zijn sporen achtergelaten. Meerdere mensen en dieren overleden of raakten gewond, terwijl de barre weersomstandigheden een spoor van vernieling in het straatbeeld hebben achtergelaten. En of dit allemaal wordt vergoed, is nog maar de vraag.

Verzekeraars met klanten in het getroffen gebied worden momenteel massaal om de oren geslagen met allerlei claims. Het scheelt daarbij dat het Verbond van Verzekeraars, de overkoepelde organisatie, bewoners en ondernemers heeft gerustgesteld: de meeste schade aan woningen en winkels wordt vergoed vanuit de inboedel- en opstalverzekeringen.

Daarbij is er wél een kanttekening: de eigen verantwoordelijkheid. Schade kan bijvoorbeeld niet worden vergoed wanneer iemand bewust de deuren heeft opengelaten, om maar wat te noemen. Ook schade als gevolg van overstroming door grote rivieren wordt niet zonder meer vergoed.

Schade aan auto’s

Schade die minder vanzelfsprekend wordt gedekt, is de schade die is toegebracht aan voertuigen. We hebben afgelopen maand behoorlijk wat auto’s zien wegdrijven, maar helaas kunnen alléén autobezitters die allrisk zijn verzekerd de bijbehorende schade terugkrijgen. Chauffeurs met een WA- of beperkt cascoverzekering vallen helaas buiten de boot.

Meer verzekeringen

Een andere verzekering waartoe gedupeerden zich mogelijk kunnen wenden, is de bedrijfsschadeverzekering. Deze dekt zogeheten vervolgschade, bijvoorbeeld de gemiste inkomsten ontstaan door de overstroming. Ondernemers zonder deze verzekering hebben geen recht op dergelijke vergoedingen.

Dat geldt ook voor schade aan vee of gewassen. Deze wordt alleen vergoed aan boeren die hiervoor een aparte verzekering hebben afgesloten.

De vele vakantiegangers die de getroffen delen, waaronder Limburg, doorgaans tellen, vissen achter het net wanneer ze hun reis zelf annuleren. Extreem weer valt namelijk niet onder de voorwaarden. De vakantiegangers die al in het ondergelopen gebied waren, kunnen mogelijk wel aanspraak maken op hun reisverzekering. Deze kan mogelijk schade aan spullen of andere, bijkomende kosten vergoeden.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707