Overstromingen: onverzekerbaar of niet?

Het kabinet belooft lagere belastingen, maar hoe zit dat precies?

Het is alweer drie jaar geleden dat Zuid-Limburg te maken kreeg met een immense wateroverlast. Velen vrezen dat het hier in de toekomst niet bij blijft. Half juli kreeg de provincie Limburg tenslotte opnieuw te maken met watersnood. De vraag is dan ook: moeten verzekeraars niet soepeler worden in hun voorwaarden, zodat iedereen zichzelf kan dekken tegen de gevolgen van overstromingen? 
 
Na de ramp in Limburg uit 2021 bleek dat lang niet alle inwoners waren gedekt voor de gevolgen van watersnood. Hun inboedel- of opstalverzekering dekte de schade niet – met alle gevolgen van dien. 
 
Hoewel de meeste inwoners in plaatsen nabij de rivieren de Geul en de Gulp inmiddels zijn verzekerd, blijft dit een zorgenkindje. Mensen die langs grotere rivieren wonen, zoals de Maas, hebben namelijk nog géén verzekering, terwijl ook daar de kans op overstromingen aanwezig is. De reden: de verzekering wil ze niet aannemen. 
 
Faillissementen 
Dat zit als volgt. Een verzekeraar kan letterlijk failliet gaan wanneer een heel dorp te maken krijgt met wat overlast. Het enige ‘alternatief’ is een torenhoge premie voor inwoners van deze dorpen, maar die is simpelweg niet te betalen. 
 
Het rampenfonds van de overheid leek na de ramp in 2021 een tijdelijk alternatief te zijn, maar ook dit kwam niet helemaal uit de verf. De regering had geen mensen die konden beoordelen welke schade nu wel en niet vergoed moest worden. 
 
Onverzekerbaar? 
Zijn overstromingen hierdoor onverzekerbaar geworden? Het Verbond van Verzekeraars denkt in ieder geval van niet. Zij zijn momenteel met de regering in gesprek over één loket waarvandaan schade bij overstromingen wordt afgewikkeld.  
 
Wat de juridische en financiële voorwaarden worden, is nog niet duidelijk. Het eerste nieuws hierover wordt in het eerste kwartaal van 2025 verwacht. 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707