Qua percentages moet ons land alleen Australië (34%), Nieuw-Zeeland (34%) en Zweden (33%) voor zich dulden. Toch is de verklaring voor dit opvallende fenomeen enigszins logisch.
Bijna nergens stijgen de faillissementen zo sterk als in Nederland. Het gaat om een stijging van 31% ten opzichte van 2023.
Daar komt voorlopig ook nog geen einde aan. Het ligt binnen de lijn der verwachting dat het aantal faillissementen in 2025 met nog eens 7% toeneemt.
Waarom gaan er in Nederland meer bedrijven failliet?
Een belangrijke reden voor het toenemende aantal faillissementen is het wegvallen van de coronasteun. Deze hield veel bedrijven tijdens de pandemie overeind. De steunmaatregelen stopten echter in 2022, waarna er veel bedrijven alsnog omvielen.
Een andere oorzaak is de huidige economische situatie. Een hoge inflatie en hoge rentetarieven zetten bedrijven onder druk, soms met faillissementen als gevolg.
Komt dit elders ook voor?
Staat Nederland hier, met de bovengenoemde landen, alleen voor? Dat niet.
Hoewel de stijging bijna nergens zo sterk is als hier, is hetzelfde patroon ook te zien in landen als Italië en Portugal.
In sommige landen, zoals Zuid-Korea, is er juist sprake van een daling in het aantal faillissementen. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat sommige landen, waaronder Nederland, de faillissementen tijdens de coronapandemie pas nu mee laten tellen in de cijfers, waar dat in andere landen al is gebeurd.
Is dit reden tot paniek?
De stijging is voor een deel op te vatten als normaal en te wijten aan de pandemie.
Dat betekent niet dat bedrijven in Nederland niet kwetsbaar zijn door stijgende kosten en afgenomen financiële buffers. In die zin is het zeker iets dat economen in de gaten moeten houden.
Bronnen: Atradius en Telegraaf