Opmerkelijk: 45% van alle kantoren voldoet nog niet aan de energielabelplicht

Opmerkelijk: 45% van alle kantoren voldoet nog niet aan de energielabelplicht

Veel kantoorgebouwen moeten sinds januari van dit jaar verplicht het energielabel C of beter hebben. Dat is echter bij een fors deel nog niet het geval. Een gemeentelijke handhaving dreigt.

In 2018 kondigde de overheid aan dat eigenaren van kantoorgebouwen de plicht kregen om te zorgen voor een kantoor met minstens energielabel C. Dat was destijds nodig ook, want toentertijd had slechts 20 procent van de kantoorpanden dit desbetreffende label.

De situatie is inmiddels verbeterd, maar nog lang niet op het gewenste peil: 55 procent. De overheid heeft daarom bekendgemaakt dat gemeentes nu kunnen beginnen met handhaven.

Waarom ontbreekt energielabel C bij zoveel kantoren?
De 45 procent van alle kantoorpanden die energielabel C moeten voeren, hebben daar geen eenduidige reden voor. Wellicht zijn eventuele bijbehorende kosten een oorzaak van mogelijk uitstel.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft daarnaast laten weten dat het energielabel bij sommige verzuimende kantoren simpelweg te laag is, maar dat dit bij andere overtreders gewoonweg niet aanwezig is.

Wat gebeurt er bij een te laag energielabel D?
Tot voor kort kon u nog aardig weg komen met een te laag energielabel, maar dat lijkt verleden tijd te zijn. Gemeentes gaan deze labels namelijk vanaf nu strenger controleren. Dit kan stevige boetes opleveren.

Wie na een zogenoemde controlefase van twaalf weken nog altijd geen beter energielabel heeft, kan hiervoor zomaar een bedrag van €2.000 week in rekening krijgen. En dat is dan niet eens de zwarte straf. Die eer gaat namelijk naar een hogere dwangsom, een sluiting van het kantoor in kwestie of zelfs een strafrechtelijke vervolg.

Het is dus raadzaam een adviseur in te schakelen wanneer u niet zeker weet hoe het energielabel van uw kantoorpand erbij staat.

 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707