Ontwikkel platformonafhankelijke mobiele apps met Flutter!

Het ontwikkelen van mobiele applicaties wordt met de dag populairder en juist daarom zien we elk jaar weer zeer creatieve tools en frameworks die speciaal voor de ontwikkeling van mobiele apps beschikbaar zijn. Er zijn daardoor allerlei tools en frameworks voor de ontwikkelaars van mobiele apps beschikbaar en Flutter is daar eentje van.

Enkele voorbeelden van Flutter apps en toepassingen

Je hebt wellicht zonder het te weten al apps gebruikt die met Flutter gemaakt zijn. Flutter heeft in haar relatief korte geschiedenis immers tot veel moderne apps op zowel de Android als iOS platformen geleid, waaronder Google Ads, Google Pay en Philips Hue.

Alibaba, Groupon, The New York Times, Toyota, BMW en nog vele anderen maken daarnaast eveneens gebruik van Flutter voor de creatie van diverse mobiele softwareoplossingen.

De platformonafhankelijke Flutter revolutie

Google bracht Flutter in 2017 op de markt als een native framework voor de ontwikkeling van mobiele apps voor Android en iOS. Het heeft sindsdien een flinke revolutie in de wereld van de platformonafhankelijke softwareontwikkeling teweeggebracht.

Dit gebeurde namelijk door tevens een ondersteuning voor Windows, macOS, Linux en het web te introduceren. Hierdoor kun je met behulp van slechts een enkele codebase voor al deze zes belangrijke platforms apps ontwikkelen.

Bovendien werd het potentieel van Flutter met de release van versie 2.0 nog verder uitgebreid naar de ontwikkeling van software voor auto’s, televisies en slimme huishoudelijke apparaten. Zo werd er in 2021 gemeld dat Toyota met Flutter een slim infotainmentsysteem voor in de auto heeft gebouwd. Lenovo creëerde bovendien de gebruikersinterface voor hun slimme klokken met Flutter.

Flutter op zichzelf is trouwens geen programmeertaal, maar het is een software development kit (SDK) die vooraf geschreven code, kant-en-klare en aanpasbare widgets, bibliotheken, tools en uitgebreide documentatie bevat.

Flutter en de Dart programmeertaal

Flutter gebruikt daarentegen wel de Dart programmeertaal die aanvankelijk in oktober 2011 door Google vrijgegeven werd, maar waar vervolgens allemaal verbeteringen in aangebracht zijn. Dart is een objectgeoriënteerde programmeertaal en je kunt de constructie van Dart met javascript vergelijken. Dart richt zich vooral op de front-end development en juist daarom biedt Flutter ook een fraaie UI.

Het framework van Flutter is in Dart geschreven en het werkt heel intuïtief en simpel. De developers die het gebruiken kunnen zo veel meer met minder code doen. Flutter is voor algemeen gebruik geschikt en kan voor het schrijven van zowel mobiele, desktop als web apps ingezet worden. De apps die in Dart zijn geschreven, hebben bovendien de neiging om snel en stabiel te presteren.

Het Flutter ontwikkelingsplatform bestaat uit 2 onderdelen, namelijk:

 • SDK: Dit is een verzameling van tools die helpt bij de ontwikkeling en de compilatie van jouw code naar een native machinecode voor Android en iOS.
 • Framework: Dit is een UI bibliotheek op basis van widgets. Het bevat een verzameling van vele herbruikbare UI elementen zoals knoppen, tekstvelden en schuifregelaars. Je kunt deze als Flutter programmeur allemaal naar jouw eigen behoeften toepassen.

Widgets zijn de basis van de Flutter UI

Widgets zijn de algemene bouwstenen van de interface van een Flutter app, die de structuur van een UI element bepalen. Een Flutter gebruikersomgeving is dan ook een combinatie van alle toegepaste widgets.

Als je al met de React Native wereld bekend bent, dan is zo’n Flutter widget met een JSX element vergelijkbaar. En hoewel deze widgets standaard onveranderlijk zijn, staat Flutter het met behulp van de zogenaamde StatefulWidgets wel degelijk toe om het met een veranderlijke situatie te associëren.

De twee belangrijkste soorten widgets in Flutter zijn dan dus ook:

 • StatelessWidgets: Dit is een widget die enkel van de configuratie ervan afhangt, waarbij de status later niet meer bijgewerkt wordt.
 • StatefulWidgets: Bij deze widget kan de status wel degelijk dynamisch veranderen.

Wat kun je precies met Flutter bouwen?

Je kunt sinds de release van Flutter 2.0 het volgende bouwen:

 • Cross-platform mobiele apps voor zowel Android als iOS
 • Web apps, waaronder Progressive Web Apps (PWA’s), Single-Page Apps (SPA’s) en uitbreidingen van reeds bestaande mobiele Flutter apps naar een webomgeving
 • Desktop apps voor de Windows, Mac en Linux omgevingen

Als jij zelf niet de bovenstaande Flutter applicaties wenst te bouwen, dan kan je hier zeker per direct een uiterst ervaren Flutter developer inhuren die dit allemaal voor jou mogelijk maakt.

Wat maakt Flutter uniek?

Flutter heeft in zekere zin een zeer aangename revolutie in de mobiele softwareontwikkeling markt teweeggebracht. Want aangezien React Native (de belangrijkste softwareoplossing van de concurrent) te bureaucratisch en complex is, biedt Flutter een veel eenvoudiger keuzemogelijkheid. Iets wat grote voordelen voor software developers biedt.

Het komt uiteindelijk hierop neer: als je ooit met een platformonafhankelijk framework, zoals React Native of Xamarin, een mobiele app hebt gebouwd. Dan gaat je code die je geschreven hebt uiteindelijk door een brug of switch, die deze code via JavaScript vervolgens in een webview compileert, alvorens deze op het apparaat weergegeven wordt.

Compleet native ontwikkelde apps

Flutter daarentegen geeft de met haar ontwikkelde apps compleet native weer, in plaats van het platform dit te laten doen. Het enige dat Flutter hiervoor nodig heeft, is een soort canvas om deze widgets op het scherm weer te geven.

En het moet evenzo een toegang tot de acties op de te gebruiken gadget krijgen. Zoals alle handelingen die de gebruiker op het scherm verricht en specifieke services van het toestel, zoals die van een smartphone camera.

Compilatie native ARM code

Flutter richt zich hierbij op de ARM technologie van het apparaat. Dit door de code in een native ARM code te compileren. Dat gebeurt om precies te zijn via Dart’s Ahead-Of-Time (AOT) en Just-In-Time (JIT) compilatie ondersteuning.

Ahead-Of-Time en Just-In-Time compilatie

De apps die met Ahead-of-Time gecompileerd zijn, werken meestal sneller omdat ze al eens eerder gecompileerd zijn. De ontwikkeling van de apps kan echter vertraagd worden. Het Just-in-Time compileren resulteert in een snellere ontwikkelingscycli, maar heeft een grote invloed op de opstartsnelheid van de app, aangezien de compiler eerst haar analyse moet uitvoeren voordat de code zelf uitgevoerd wordt.

Maar deze Flutter native ARM code methodes zullen uiteindelijk tot meer consistentie leiden en maken de gecreëerde Flutter apps alsook extreem snel en responsief.

Waarom je als developer Flutter zou willen gebruiken

Hieronder kun je de redenen lezen waarom ook jij Flutter zou willen leren en gebruiken voor de ontwikkeling van mobiele apps.

Gemakkelijk te leren en te gebruiken

Flutter is heel gemakkelijk te leren. Het is een mooie en heel vriendelijke omgeving voor het bouwen van allerlei platformonafhankelijke applicaties. Het is namelijk veel eenvoudiger voor een programmeur om een mobiele applicatie met Flutter te ontwikkelen plus coderen dan dit met bijvoorbeeld Java of React Native te doen. Vooral de geweldige gebruikersinterface en het kunnen ontwikkelen met heel minder code maakt het gebruik van Flutter een heel aangename ervaring.

Het is daarnaast ook belangrijk dat de Flutter programmeur weet dat Flutter maar liefst 78 talen ondersteunt. Plus dat het eveneens een ondersteuning biedt voor vele valuta’s en maateenheden, datum weergaves en lay-outopties (dat geldt trouwens ook voor talen die van rechts naar links worden geschreven) en nog veel meer!

Heel snel compileren voor een ultieme productiviteit

Flutter biedt een zeer goede functie die ‘Hot Reload’ heet. Je kunt hier vrij simpel jouw code mee wijzigen en direct binnen enkele seconden al het resultaat ervan in realtime zien. Enkele specifieke aanpassingen zouden je echter eerst kunnen dwingen om de app opnieuw te laden, maar de meeste acties kun je gelijk in realtime aanschouwen.

Er is een directe integratie met Firebase
Aangezien Flutter eenvoudig een verbinding met Firebase kan maken, hoef je daardoor geen andere bron meer aan de backend toe te wijzen. Dit werkt dan per slot van rekening als een backend voor alle Flutter apps. Het biedt op deze wijze ook een grote verzameling van allerhande services op het gebied van authenticatie en hosting, realtime databases, plus cloudfuncties en -opslag.

De beste tool voor MVP’s

Het is de beste tool om met een prototype of MVP (Minimum Viable Product) te beginnen. Daar zijn immers een aantal zeer goede redenen voor op te noemen:

 • Het is vrij goedkoop om met Flutter een mobiele applicatie te ontwikkelen, omdat je in dit geval niet een aparte app voor Android of iOS hoeft te maken en onderhouden. Je hebt voor beide apps namelijk maar één codebase nodig
 • Je hebt misschien maar één Flutter developer nodig die jouw MVP kan coderen en voltooien. Zo kan je in sommige gevallen veel kosten en tijd besparen
 • Omdat Flutter enkel Dart gebruikt, biedt het een prachtige gebruikersinterface dat zich voornamelijk op de front-end richt. Flutter levert veel widgets aan, die je voor elk onderdeel kunt gebruiken om zo een prachtige gebruikersinterface voor de eindgebruikers te creëren

Flutter ondersteunt verschillende IDE’s

Flutter is op verschillende IDE’s (Integrated Development Environments) beschikbaar. Het ondersteunt onder meer Android Studio en VS Code. Zo kun je tijdens het coderen met Flutter uit diverse geïntegreerde ontwikkelomgevingen kiezen. Dit is naar wens, op basis van jouw persoonlijke voorkeur, te selecteren.

De UI componenten en API ontwikkeling

De ondersteuning van alle native componenten zijn absoluut essentieel bij het ontwikkelen van platformonafhankelijke mobiele apps. Zonder deze ondersteuning voelt een app namelijk niet als native aan. Het is dus erg belangrijk dat het framework een API heeft om probleemloos een toegang tot de native onderdelen te verkrijgen.

Flutter is gelukkig rijk aan dit soort componenten. Deze uitgebreide set van native componenten maakt het gebruik van bibliotheken van derden zelfs overbodig. Een Flutter programmeur krijgt met het Flutter framework gewoon alles wat nodig is voor het ontwikkelen van goed werkende apps die er mooi uitzien.

Een vlotte en eenvoudige ontwikkeling

Eén van de meest geprezen functies van Flutter is de hotreload mogelijkheid, waarmee jij direct al jouw wijzigingen in de code kunt bekijken. Dit is niet alleen geweldig voor het bouwen van gebruikersinterfaces of het toevoegen van functies, maar ook bijzonder nuttig voor het oplossen van mogelijke bugs.

En wat de eenvoud van Flutter betreft, wordt er beweerd dat het programmeren met Flutter zo eenvoudig is dat er helemaal geen voorafgaande programmeerkennis vereist is!

De voordelen van het gebruik van Flutter

Zonder een directe vergelijking met andere ontwikkelplatforms te maken, vind je hier een overzicht van enkele functies en pluspunten die ervoor kan zorgen dat ook jij het gebruik van Flutter zou willen overwegen:

Een hoge productiviteit

Flutter is, zoals reeds eerder aangegeven, platformonafhankelijk. Je kun daarom voor zowel jouw iOS als Android app dezelfde codebasis gebruiken. Elk object in Flutter is hierbij in principe een widget. Dit kan je zo zeker veel tijd en middelen besparen.

Een groot voordeel van het feit dat Flutter over haar eigen widgets beschikt is, dat Flutter op deze wijze widgets aanbiedt die niet alleen perfect bij het Material Design van Android aansluiten, maar tevens bij de Cupertino designs van Apple. Zo zal de UI aanpassing hiervoor maar weinig tijd in Flutter in beslag nemen.

Dart compileert eveneens in native code en het is zodoende niet nodig om een toegang tot externe widgets te verkrijgen, aangezien Flutter over haar eigen widgets beschikt. Dit draagt niet alleen bij aan veel snellere opstarttijden van apps, maar alsook minder prestatieproblemen.

Een uitgebreide compatibiliteit

Verder is het zo dat je in de meeste gevallen minder of helemaal geen compatibiliteitsproblemen op de verschillende OS versies zult ondervinden. Dit aangezien de widgets onderdeel van de app zelf zijn en dus niet van het platform. Dat betekent evenzo in de praktijk dat er minder tijd aan het testen van de app besteed hoeft te worden.

Het is open source

Zowel Flutter als Dart zijn open source en zijn daarom geheel gratis te gebruiken.

Bovendien staat Google erom bekend dat het gedetailleerde en goed gestructureerde documentatie maakt. Dat is iets waar bijvoorbeeld de concurrent React Native moeite mee heeft. Naast de standaard tekstdocumenten kun je ook de Flutter videolessen van het Google team bekijken plus velerlei praktijkoefeningen in Codelabs doen.

Je kunt hiernaast ook nog honderden cursussen over Flutter op Udacity en Udemy vinden. Of je kunt overwegen lid van een Facebook Flutter community te worden.

Deze heel uitgebreide bibliotheek aan documentatie en informatie, plus de ondersteuning van haar grote community zorgt ervoor dat eventuele problemen met Flutter of Dart prima op te lossen zijn.

De nadelen van het gebruik van Flutter

Elke technologie heeft uiteraard ook haar zwakke punten, en dan vooral in het begin van haar bestaan. Gelukkig werden er tijdens de evolutie van Flutter veel initiële problemen aangepakt. Er werd in het begin bijvoorbeeld over de implementatie van Flutter op het iOS besturingssysteem getwijfeld. Maar dankzij de constante aanvoer van bijgewerkte Cupertino widgets werden deze twijfels gelukkig snel weggenomen. Maar wat zijn dan wel de nadelen van Flutter?

Een gebrek aan bibliotheken van derden

De mogelijke bibliotheken en tools van derden kunnen een grote rol spelen bij het automatiseren van de softwareontwikkeling door hun developers en het verminderen van de noodzaak om alles vanaf het begin te moeten coderen.

Deze bibliotheken zijn veelal open source, zijn gemakkelijk voor de wat oudere en meer populaire technologieën beschikbaar en zijn meestal ook al vooraf getest. Het vinden voor een oplossing voor een nieuwere technologie kan soms echter een probleem vormen. Dit kan op deze wijze de tijdbesparende ontwikkeling van complexe en goed functionerende apps enigszins belemmeren.

Een grotere app grootte

De developers van vandaag de dag doen er alles aan om de grootte van een app zoveel mogelijk te minimaliseren. De gebruikers van deze apps hebben immers maar een beperkte opslagruimte op hun mobiele telefoons.

Om de programma grootte van apps te verkleinen, hebben de programmeurs veelal de neiging om allerlei animaties te vermijden, het aantal bibliotheken en tools tot een minimum te beperken of de ingebouwde afbeeldingen te comprimeren.

Maar omdat Flutter van ingebouwde widgets gebruik maakt, in plaats van specifieke platform widgets te gebruiken, is de minimale grootte van een Flutter app meer dan 4 MB. Dat is zeker een stuk groter dan bijvoorbeeld de iets meer dan 500 KB van de native Java apps.

Om eerlijk te zijn moet er dan ook toegegeven worden dat haar directe concurrenten hetzelfde probleem delen. Een app van React Native neemt namelijk minimaal 7 MB in beslag en die van Xamarin maar liefst 16 MB!

Er zijn nieuwe vaardigheden vereist

Hoewel Flutter heel gemakkelijk in gebruik is en simpel door niet-programmeurs geleerd kan worden, moeten de app ontwikkelaars toch eerst de programmeertaal Dart leren. Dit voegt helaas wel een extra leerproces voor een Flutter programmeur toe, wat de benodigde tijd en het geld voor elk project kan verhogen.

Een ontwikkelaar die Java en/of C++ kent, kan echter gemakkelijk Dart aanleren. De Dart programmeertaal is in principe ook nog steeds vrij eenvoudig door personen met weinig programmeerervaring aan te leren.

Flutter versus Xamarin en React Native

Flutter, Xamarin en React Native zijn de top 3 van populairste keuzes voor een platformonafhankelijke app ontwikkeling. We vertellen jou hieronder wat meer of deze populaire software ontwikkelende frameworks.

Xamarin

De oudste van deze drie is Xamarin. Het werd in 2011 uitgebracht en werd aanvankelijk behoorlijk populair vanwege haar hoge prestaties. Dit ondanks dat het niet de beste optie voor het bouwen van complexe of grafisch zware apps is. Microsoft is sinds 2016 de eigenaar van Xamarin.

Xamarin is dus al een oudje, maar is nog steeds goud waard omdat het goed onderhouden wordt. Hoewel het een uitdaging kan zijn om al jouw doelen met Xamarin te bereiken, zal dit (in de meeste gevallen) uiteindelijk wel lukken. Xamarin is geschikt voor veel software ontwikkelprojecten, maar het is vooral een goede keus voor projecten die voor de lange termijn gepland staan.

UPS Mobile, BBC Good Food, Microsoft News en Fox Sports zijn een aantal mooie voorbeelden van apps die met Xamarin gemaakt zijn.

React Native

Het was Facebook die React Native in 2015 introduceerde. Het werd toendertijd als een tool voor een nog snellere app ontwikkeling gepositioneerd. De Facebook en Instagram apps zijn uiteraard in React Native geschreven. Maar dat geldt ook voor Pinterest, Skype, Tesla en Airbnb.

React Native is volgens de kenners vooral geweldig voor MVP’s en projecten die veel interactiviteit nodig hebben. En ondanks dat de React Native apps van hybride aard zijn, leveren ze toch nog dezelfde resultaten als echt native apps.

Flutter

Flutter staat sinds 2017 al bekend als een betrouwbaar ecosysteem voor softwareontwikkeling. Er worden niet voor niets vele veelgebruikte apps met Flutter gebouwd. Denk bijvoorbeeld maar aan de Square, New York Times, Groupon en eBay apps.

Flutter is een perfect framework voor al die tech-liefhebbers die niet echt een programmeer opleiding hebben gevolgd. Het zou evenzo een zeer verstandige keuze voor startups kunnen zijn. Flutter’s betrouwbaarheid, functies en overdraagbaarheid is volgens vele software specialisten echt superieur te noemen.

Met Flutter aan de slag gaan

We hebben hierboven de belangrijkste basisinformatie van Flutter plus haar concurrenten omschreven en alsmede de voor-en nadelen ervan opgesomd. Als jij net als ons hebt gezien dat er meer voor- dan nadelen aan het Flutter framework kleven, dan is de grote vraag nu: “hoe met Flutter aan te vangen?”

Controleer de systeemvereisten

Welnu, de Windows gebruikers moeten om te beginnen vooraf al PowerShell 5.0 en Git voor Windows hebben geïnstalleerd. De Mac OS Flutter developers hebben een 64 bits softwareversie nodig waarop minimaal Xcode 9.0 is geïnstalleerd. De Linux gebruikers worden daarentegen enkel geadviseerd om een aantal opdrachtregelprogramma’s in hun ontwikkelomgeving bij de hand te hebben.

Download de Flutter SDK

Kies vervolgens je besturingssysteem en volg de installatie instructies op. Alle besturingssystemen ondersteunen de ontwikkeling van zowel iOS als Android apps, maar je hebt hier wel een platform specifieke editor voor nodig. Voor de ontwikkeling van web apps heb je eveneens de Chrome browser nodig. Dart is altijd al met Flutter voor geïnstalleerd.

Installeer een editor

Theoretisch gezien kun je elke IDE voor Flutter opdrachtregels gebruiken, maar Google raadt aan hun eigen plugins voor de officieel ondersteunde editors te gebruiken. Dat zijn: Android Studio, IntelliJ en Visual Studio.

Conclusie van platformonafhankelijke apps met Flutter maken

Flutter is tegenwoordig een bijzonder veelbesproken onderwerp onder developers. De belangrijkste reden waarom Flutter, in vergelijking met andere vergelijkbare frameworks, zo hoog als favoriet programmeerplatform scoort, is de mogelijkheid om met slechts een enkele codebase maar liefst 6 verschillende platforms tegelijkertijd te bedienen.

Bovendien maakt Flutter het leven van de developers wel heel gemakkelijk dankzij haar vooraf gebouwde widgets. Het wordt daarnaast ook nog eens ondersteund door een enorme developer community en diverse techreuzen.

De kans dat Flutter de React Native en Xamarin platformen zal vervangen is vrij klein te noemen. Maar gezien de grote stijging van het aantal Flutter gebruikers in de paar jaren dat het actief is en de voortdurende ondersteuning van Google, is Flutter absoluut een blijvertje.

Steeds meer developers worden dan ook dag op dag weer verleid door de vele mogelijkheden van Flutter, haar prestaties en gebruiksgemak. En proberen het daarom ook uit. Zo worden er uiteindelijk veel nieuwe Flutter fans gecreëerd!

Veel gestelde vragen over Flutter

Om een zoekbalk te maken in Flutter, moet je de TextField widget gebruiken. De volgende code snippet laat zien hoe je een Flutter zoekbalk maakt:

TextField(“Search”),

Je kunt ook de onTap gebeurtenis gebruiken om te reageren wanneer de gebruiker op de zoekbalk in Flutter tikt. Bijvoorbeeld, Je kunt een functie die de zoekactie uitvoert wanneer de gebruiker op de zoekbalk typt. Hieronder een voorbeeld:

Widget searchBar = new TextField(“Search”);
searchBar.onTap = (String text) => { /perform search statement };

Je kunt ook de eigenschap keyboard Type gebruiken om het type toetsenbord op te geven dat moet worden weergegeven wanneer de gebruiker tikt op de zoekbalk. Het volgende codefragment toont hoe de eigenschap “keyboard Type” kan worden gebruikt:

searchBar.keyboardType = TextInputType.emailAddress;

Je kunt ook de placeholder voor de zoekbalk in Flutter opgeven. Het volgende fragment toont hoe je de placeholder voor de zoekbalk kunt opgeven:

searchBar.placeholder
= “Enter search term”;

Je kunt ook de maxLength eigenschap gebruiken om het maximum aantal tekens op te geven dat in de zoekbalk kan worden ingevoerd. Het volgende codefragment toont hoe je de maxLength eigenschap kunt gebruiken:

searchBar.maxLength = 25;

Je kunt ook de eigenschap style gebruiken om het uiterlijk van de zoekbalk aan te passen. Het volgende stukje code laat zien hoe je de style eigenschap kunt gebruiken:

searchBar.style = new Style();
searchBar.style.backgroundColor = Colors.black
searchBar.style.color = Colors.white
Widget searchBar = new TextField(“Search”);
searchBar.onTap = (String tekst) => {
searchBar.style.backgroundColor = Colors.black;
searchBalk.style.color = Colors.white;
searchBar.maxLength = 25;

Welke eigenschappen gebruik je bij het maken van een zoekbalk in Flutter?

In Flutter gebruik je de volgende eigenschappen bij het maken van een zoekbalk:

 • Tekstveld widget
 • OnTap gebeurtenis
 • Eigenschap keyboardType
 • Placeholder
 • MaxLength eigenschap
 • Stijl eigenschap

Wil je meer weten over Flutter? Lees dan ons volgende artikel: https://brixxs.com/faq/waarom-flutter-app-ontwikkeling-gebruiken/

Het maken van een qr code in Flutter is heel eenvoudig. Je kunt het qrCode pakket gebruiken uit de Dart pub repository.

Voeg eerst de volgende dependency toe aan je project’s pubspec.yaml bestand:

dependencies: qrCode: “^0.12”

Vervolgens, importeer je de qrCode in het pakket in je Dart code:

import  ‘package:qrCode/qrCode.dart’;

Nu kun je een qr code maken door de qrCode.createQRCode() methode aan te roepen. De volgende code snippet maakt een qr code die de tekst “Hello, world!” bevat:

qrCode.createQRCode(

“Hello, world!”,

Voorbeeld van de tekst om te coderen:

new QRCodeFormat().withVersion(QRCodeFormat.VECTOR),

Voorbeeld van het formaat van de qr code:

new BarcodeHeight(), 

De hoogte van de qr-code in pixels.new BarcodeWidth(), 

De breedte van de qr-code in pixels.

Wat voor codering gebruik je om de Flutter qr code in de webpagina te weergeven?

Het qrCode element weergeeft de qr code weer als een afbeelding. Je kunt optioneel de breedte en hoogte van de qr code opgeven.

Je kunt ook het volgende JavaScript gebruiken om een qr code te maken:new qrcode(document.getElementById(“qrcode”) “https://“)

Met wat meer opties:var qrcode = new qrcode(document.getElementById(“qrcode-2”)
Text: “https://”,
Width: 128
Height: 128
Color Dark: “#000000”,
Color Light:”#ffffff”, Correct Level: Qrcode.CorrectLevel.H

Je kunt ook het uiterlijk van de Flutter qr code bepalen door verschillende eigenschappen in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld de voorgrond en achtergrondkleuren instellen, en zo kan je ook de grootte en vorm aanpassen.

Je kunt ook het niveau van foutcorrectie opgeven dat je wilt gebruiken. De volgende code stelt het niveau van foutcorrectie in op hoog:

qrCode.setLevelOfErrorCorrection(QRCodeFormat.HIGH);

Flutter is een krachtig mobiel ontwikkelplatform waarmee je snel mooie gebruikersinterfaces kunt bouwen. Je kunt het qrCode pakket uit de Dart pub repository gebruiken om qr codes te maken die tekst, afbeeldingen, of websiteadressen bevatten. De qr code wordt weergegeven als een afbeelding waarvan je optioneel de breedte en hoogte kunt opgeven. Je kunt ook het uiterlijk van de qr code bepalen door verschillende eigenschappen in te stellen. Het niveau van foutcorrectie dat u wilt gebruiken is ook configureerbaar.

Wil je meer weten over Flutter? Lees dan ons volgende artikel: https://brixxs.com/faq/waarom-flutter-app-ontwikkeling-gebruiken/

 

Het maken van een kaart in Flutter is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de volgende code toe te voegen aan je main.dart bestand:

import ‘package:flutter/material.dart’; 
void main() => runApp(MyApp());    

/// This Widget is the main application widget.  

class MyApp extends StatelessWidget {  @override
Widget build(BuildContext context) { 
return MaterialApp( 
home: Scaffold( 
appBar: AppBar(title: Text(‘Flutter Card’)),   

body: GoogleMap(initialCameraPosition: CameraPosition: CameraPosition(target: LatLng(0, 0)),),

Zoals je kunt zien heb je een Google Maps plugin nodig in Flutter en de code hierboven.Ook kan je de officiële Google Maps website gebruiken om je eigen aangepaste kaart te maken.  Om dat te kunnen doen heb je een Google account nodig om de Google Maps app te openen. Als je geen Google account hebt moet je die aanmaken, dat doe je door op het icoontje te klikken in Google naast “afbeeldingen”. 

Wil je meer weten over Flutter? Lees dan ons volgende artikel: https://brixxs.com/faq/waarom-flutter-app-ontwikkeling-gebruiken/

Om een rij scrollbaar te maken in Flutter, moet je de Scrollbar widget toevoegen. De Scrollbar widget wordt gebruikt om een visuele indicatie te geven van hoeveel inhoud wordt gescrold binnen een bepaalde weergave. Het stelt gebruikers ook in staat om de thumb of de padding te slepen om door de inhoud te scrollen.

Om de Scrollbar widget toe te voegen, open je het pubspec.yaml bestand van je project en voeg je de volgende regel toe:

scrollbar: ^0.13.0

Na het toevoegen van deze regel, voer je een update uit in Flutter. Dit zal ervoor zorgen dat je project de allerlaatste afhankelijkheden heeft geïnstalleerd.

Nu moet je het main format file van je app openen (meestal genaamd _main.dart ) en voeg je de volgende code toe:

import ‘package:scrollbar/scrollbar.dart’;
void main() {
Widget row= new row(
Scrollbar scrollBar = new Scrollbar(height: 50.0, child: row);

In de bovenstaande code importeren we de Scrollbar widget en maken we er een nieuwe macht van. We specificeren ook de hoogte van de schuifbalk (in pixels). Tenslotte voegen we de schuifbalk toe aan onze row-widget. Als je nu je app opstart, zou je een schuifbalk moeten zien verschijnen aan de onderkant van het scherm. Je kunt deze gebruiken om door de inhoud van die rij te scrollen.

Als je de schuifbalk aan de linkerkant wilt plaatsen van de rij, kan je de volgende code gebruiken:

scrollBar: ^0.13.0
scrollBar: left

Na het toevoegen van deze regel, voer je een update uit in Flutter en dan zou je app nu een scrollbar aan de linkerkant van het scherm moeten hebben.

Hoe verberg je de scrollbar in Flutter?

Als je de scrollbar in Flutter wilt verbergen, kun je de volgende code gebruiken:

scrollBar: hidden

Na het toevoegen van deze regel, voer je weer een update uit in Flutter en dan zou je app nu een verborgen scrollbar moeten hebben. 

Wil je meer weten over Flutter? Lees dan ons volgende artikel: https://brixxs.com/faq/waarom-flutter-app-ontwikkeling-gebruiken/

Om een verticale scheidingslijn te maken in Flutter, kun je de Separator widget gebruiken. Deze widget is beschikbaar in de Widget Library en biedt een eenvoudige manier om een verticale lijn toe te voegen tussen twee widgets. 

Om de Separator widget te gebruiken voeg je deze eerst toe aan je lay-out. Je kunt dit doen door het toe te voegen aan de jumbotron package in je main.dart bestand:

import ‘package:flutter/material.dart’;
void main() => runApp(const MyApp());
class MyApp extends StatelessWidget {
const MyApp({Key? key}) : super(key: key);
static const String _title = ‘Flutter Code Sample’;
@override
Widget build(BuildContext context) {
return MaterialApp(
title: _title,
home: Scaffold(
appBar: AppBar(title: const Text(_title)),
body: const MyStatelessWidget(),
class MyStatelessWidget extends StatelessWidget {
const MyStatelessWidget({Key? key}) : super(key: key);
@override
Widget build(BuildContext context) {
return Container(
padding: const EdgeInsets.all(10),
child: Row(
children: [
Expanded(
child: Container(
decoration: BoxDecoration(
borderRadius: BorderRadius.circular(10),
color: Colors.deepPurpleAccent,

De widget separator neemt twee argumenten: een decoration en een child. Het argument decoration is een widget dat wordt gebruikt om de separator te stylen. Het child argument is de widget die onder het separator wordt weergegeven.

Wil je meer weten over Flutter? Lees dan ons volgende artikel: https://brixxs.com/faq/waarom-flutter-app-ontwikkeling-gebruiken/

Je kunt Flutter verbinden met een aantal verschillende apparaten en platforms. 

Zo kan je bijvoorbeeld een USB-kabel gebruiken om je Android-apparaat aan te sluiten op je computer, of de Android Debug Bridge (ADB) tool gebruiken om je Android-apparaat aan te sluiten op je ontwikkelmachine. Tot slot kun je het Flutter driver pakket gebruiken om de Flutter app te verbinden met een fysiek apparaat of een emulator.

Wat kan ik met Flutter connecten?

Je kunt Flutter verbinden met een aantal verschillende apparaten en platforms, zo kan je Flutter verbinden met een bestaande app of aan je apparaat zelf. Door Flutter te verbinden met een bestaande app hoef je niet de code opnieuw aan te maken aangezien Flutter het ondersteunt. 

Ook kan je de iOS Simulator app gebruiken om je Flutter app op je iOS-apparaat aan te sluiten of de Android Debug Bridge (ADB) tool gebruiken om je Android-apparaat aan te sluiten.

Kan ik Flutter gebruiken met mijn bestaande code?

Ja, dat kan! Flutter is ontworpen om compatibel te zijn met bestaande code, dus je kunt het eenvoudig toevoegen aan je bestaande app. Je code zal blijven werken terwijl je er Flutter functies aan toevoegt. Bovendien kun je de Dart-taal en het Flutter-framework gebruiken om nieuwe apps vanaf nul te bouwen.

Welke programmeertaal taal ondersteunt Flutter?

Flutter ondersteunt zowel de programmeertaal Dart als de programmeertaal Kotlin. Je kan ervoor kiezen om een van beide talen gebruiken om je app te ontwikkelen, maar je kan er ook voor kiezen om beide talen te gebruiken.

Wil je meer weten over Flutter? Lees dan ons volgende artikel: https://brixxs.com/faq/waarom-flutter-app-ontwikkeling-gebruiken/

Zoomtext is een makkelijke manier om je tekst te laten opvallen. Om een zoomtext toe te voegen, wikkel je tekst in een `Text` widget en specificeer de `zoom` eigenschap. Bijvoorbeeld:

import ‘package:zoom widget/zoom_widget.dart’;
Zoom(
maxZoomWidth: 1800,
maxZoomHeight: 1800,
child: Center(
child: Text(“Hello world!!”),

Je kunt elke waarde tussen 0.0 en 100.0 gebruiken om de grootte van de tekst te regelen. Ook kan je er voor zorgen dat je kan dubbeltikken om uit het plaatje te gaan, dat doe je als volgt: 

import ‘package:flutter/material.dart’;
import ‘package:matrix_gesture_detector/matrix_gesture_detector.dart’;
class ZoomableWidget extends StatefulWidget { final Widget child;
const ZoomableWidget({Key key, this.child}) : super(key: key);
@override
_ZoomableWidgetState createState() => _ZoomableWidgetState();
class _ZoomableWidgetState extends State{
Matrix4 matrix = Matrix4.identity();
Matrix4 zerada = Matrix4.identity();
@override
Widget build(BuildContext context)
{ return GestureDetector( onDoubleTap:
(){ setState(() { matrix = zerada;

Wil je een Flutter developer inhuren? Klik op flutter developer inhuren om hier meer over te lezen.

 

Het insluiten van een webpagina in Flutter is eenvoudig. Alles wat je hoeft te doen is de WebView widget te gebruiken en de URL van de webpagina op te geven die je wilt insluiten. Als eerst open je main.dart en dan doe je als volgt:

import ‘package:flutter/material.dart’;
import ‘home_page.dart’;
void main() {
runApp(MyApp());
class MyApp extends StatelessWidget {
@override
Widget build(BuildContext context) {
return MaterialApp(
title: ‘Flutter Demo’,
theme: ThemeData(
primarySwatch: Colors.blue,
visualDensity: VisualDensity.adaptivePlatformDensity,

Daarna maak je een nieuwe home_page.dart file en schrijf je de volgende code:

import ‘package:flutter/material.dart’;
class HomePage extends StatelessWidget {
@override
Widget build(BuildContext context) {
return Scaffold(
appBar: AppBar(
title: Text(“Home Page”),

In de bovenstaande voorbeelden sluiten we een webpagina in die zich in de map /android_assets/ bevindt. Je kunt ook een absolute URL gebruiken, of een relatieve URL. 

Wil je meer weten over Flutter? Lees dan ons volgende artikel: https://brixxs.com/faq/waarom-flutter-app-ontwikkeling-gebruiken/

Om een Post request in Flutter te maken, moet je de Post Request klasse gebruiken. Een post request kan worden gemaakt door de URL van de webpagina waarnaar je wilt posten in te voeren, evenals de gegevens die je wilt meesturen met het verzoek.

Je kan ook een Post Request aanmaken door een instantie van de HttpClient klasse in te geven. De HttpClient klasse verschaft een set van methodes die je toestaan om verzoeken te versturen en antwoorden te ontvangen van web servers. Je kan meer leren over het gebruik van de HttpClient klasse op Google’s Developer website.

Zodra je een Post Request in Flutter hebt gemaakt, kun je de send methode aanroepen om het naar de server te sturen. Als alles goed gaat, zal je app ontvang een antwoord van de server dat de status van het verzoek en de verzonden gegevens zal bevatten.

Als je meer wilt leren over het maken van een Post Request in Flutter, kun je kijken op de Developer-website van Google. Daar vindt u gedetailleerde documentatie over het maken van Post Requests, evenals codevoorbeelden die je kunt gebruiken om aan de slag te gaan.

Wil je een Flutter developer inhuren? Klik op flutter developer inhuren om hier meer over te lezen.

Er zijn twee manieren om animaties toe te voegen aan de Flutter app. De eerste manier is om de Animation controller te gebruiken en de tweede manier is om de Animated Widget te gebruiken. 

Maar waarvoor gebruik je ze? 

De Animation controller stel je in staat om de animatie te besturen door het specificeren van de duur, afspeelrichting, en andere eigenschappen. De Animation controller is een animatie object die een nieuwe waarde genereert wanneer de hardware klaar is voor een nieuwe frame. 

De Animated Widget staat je toe om een widget te maken die automatisch animeert wanneer bepaalde eigenschappen veranderen.

Beide klassen zijn onderdeel van het flutter.animation pakket.

Hoe voeg je overgangen tussen pagina’s toe?

In Flutter worden overgangen tussen pagina’s “routes” genoemd. Om een route toe te voegen, moet je eerst een PageRoute object maken. Het PageRoute-object definieert de animatie die zal worden gebruikt om de overgang tussen pagina’s te maken.

Er zijn twee soorten PageRoute-objecten: Material Page Route en Cupertino Page Route. Material Page Route wordt gebruikt voor Material Design-apps en Cupertino Page Route wordt gebruikt voor iOS-apps. Om een route toe te voegen, roep je de Navigator.push methode op en geef je het PageRoute object door. Bijvoorbeeld:

Navigator.push(context, MaterialPageRoute(builder: (context) => MyNewPage()));

 

Er zijn een paar belangrijke zaken om in gedachten te houden bij het onderhouden van een Flutter app:

 • Houd de codebase schoon en goed georganiseerd. Dit maakt het makkelijker om nieuwe functies toe te voegen en bugs op te lossen.
 • Schrijf tests! Dit bespaart je een hoop tijd en hoofdpijn op de lange termijn.
 • Zorg ervoor dat je dependencies up to date zijn. Flutter is voortdurend in ontwikkeling en voegt nieuwe functies toe, dus je wilt er zeker van zijn dat je app de nieuwste en beste gebruikt. De third party components kunnen dus verouderd zijn, en deze moeten ook allemaal bijgewerkt worden.

Naast de onderhoud van de Flutter app wat zijn meer de voordelen van het gebruik van Flutter?

Enkele van de voordelen van het gebruik van Flutter zijn:

 • Verhoogde efficiëntie en productiviteit. Flutter’s hot reload functie stelt je in staat om wijzigingen aan te brengen in je code en direct de resultaten te zien, zonder dat je de app opnieuw hoeft op te starten. Dit kan je veel tijd besparen tijdens de ontwikkeling.
 • Lagere ontwikkelingskosten. Omdat Flutter-apps kunnen worden ontwikkeld voor zowel iOS als Android, kunt u mogelijk uw ontwikkelingskosten verlagen door een enkele codebase te delen tussen platforms.
 • Een snelle en responsieve gebruikersinterface. De ingebouwde widgets van Flutter zijn ontworpen om snel en responsief te zijn, zodat uw gebruikers nooit hoeven te wachten tot uw app hen heeft ingehaald.

Een Flutter app drawer is een platform-onafhankelijk component waarmee je eenvoudig mooie gebruikersinterfaces kunt bouwen. Het wordt mogelijk gemaakt door Google Skia’s grafische engine en maakt gebruik van dezelfde fundamentele renderingstechnieken als Chrome en Android. Dit maakt het gemakkelijk om uw bestaande app te porten of een nieuwe vanaf nul te maken met Flutter. Je kunt ook een van de beschikbare pakketten van derden gebruiken om meer functionaliteit aan uw app toe te voegen. Drawers worden vaak gebruikt om te navigeren tussen verschillende secties van een app, zoals een instellingenmenu of een kaartweergave. Ze kunnen ook worden gebruikt om toegang te bieden tot veelgebruikte acties, zoals zoeken of delen.

De Flutter app structuur is ontworpen om uitbreidbaar en schaalbaar te zijn. Het framework is georganiseerd in een aantal lagen, elk met een specifiek doel. De onderste laag is de rendering laag, die al het tekenen en samenstellen van widgets op het scherm afhandelt. Daarboven is de animatie en graphics laag, die alle animaties en graphics binnen de app afhandelt. Tenslotte is er de applicatielaag, die alle code bevat voor de logica en het gedrag van je app.

De gelaagde aanpak van Flutter stelt ontwikkelaars in staat om elk deel van de app eenvoudig aan te passen zonder de hele codebase te hoeven veranderen. Bijvoorbeeld, als je een nieuwe widget aan je app wilt toevoegen, kun je gewoon een nieuwe widget klasse maken en deze toevoegen aan de rendering laag. Op dezelfde manier, als je een nieuwe animatie wilt toevoegen, kun je gewoon een nieuwe animatieklasse maken en deze toevoegen aan de animatielaag. Deze flexibiliteit maakt Flutter een ideaal platform voor het ontwikkelen van hoogwaardige, responsieve app.

Wil je meer lezen over Flutter, klik dan op de volgende pagina: https://www.linkedin.com/learning/topics/flutter

Het maken van badges op Flutter is eenvoudig en gemakkelijk. Je kunt de Material Design Widgets bibliotheek gebruiken om badges te maken. Het proces is als volgt:

Ten eerste moet je de volgende dependency toevoegen aan je pubspec.yaml bestand:

 • dependencies:
 • flutter:
 • sdk: flutter
 • material_design_icons_flutter: ^0.17.0

Dan kunt u de Badge widget als volgt gebruiken:

 • Badge(child: Icoon(Icoon.meldingen)) // Voegt een punt-badge toe met een Icoon-kind (bijv. notificaties).
 • Badge(icoon: Icoon(Iconen.meldingen)) // Voegt een badge toe met een Icoontje erin

(b.v. meldingen).

 • Badge(kind: Tekst(’99+’)) // Voegt een badge toe met tekst erin (bijv. 99+).

Je kunt ook de BadgeIconButton widget gebruiken om badges te maken die reageren op invoer van de gebruiker:

 • BadgeIconButton(icon: Icon(Icoon.notifications), onPressed: () {}) // Een knop met een badge en een icoon die reageert op invoer van de gebruiker (bijv. meldingen).

Flutter is gebruikt om een aantal bekende apps te maken, waaronder de Hamilton-app. Andere bekende apps die met Flutter zijn gebouwd zijn onder andere Alibaba, Google AdWords, en Reflectly.

Flutter is een zeer veelzijdig platform dat kan worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan apps te maken. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige utility app of een complexe business app.

Bij Brixxs hebben we honderden apps op Flutter gebouwd, met name gericht op bedrijfapps.