Ontslag langdurig zieke werknemer

Ontslag langdurig zieke werknemer

Als werkgever bent u verplicht een zieke werknemer twee jaar door te betalen en u in te zetten voor re-integratie. Wanneer u aan uw verplichtingen hebt voldaan, mag u de loonbetaling stoppen en de werknemer in kwestie ontslaan, tegen betaling van een transitievergoeding. Wanneer u de loonbetaling stopt, maar de werknemer niet ontslaat, ontstaat een slapend dienstverband.

Hoge Raad

In de praktijk gingen rechters divers om met verzoeken van werknemers om ontslag en betaling van een transitievergoeding. Advocaat-generaal De Bock van de Hoge Raad heeft hierover recent geadviseerd: als werkgever bent u in principe verplicht, op verzoek van de werknemer, zo’n slapend dienstverband te beëindigen en een bedrag ter hoogte van de transitievergoeding te betalen.

Compensatieregeling

Voor de transitievergoeding na slapende dienstverbanden treedt op 1 april 2020 een compensatieregeling in werking, met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Deze compensatie heeft gevolgen voor de premies die u betaalt. Ons kantoor verstrekt u graag advies op maat: wat is in uw geval de beste keuze?

  • Volgens de advocaat-generaal van de Hoge Raad bent u als werkgever verplicht, op verzoek van de langdurig zieke werknemer, een slapend dienstverband te beëindigen.
  • Voor de bijbehorende transitievergoeding kunt u per 1 april 2020 compensatie aanvragen, met gevolgen voor de premies die u betaalt.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat:

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707