Onbelast bijverdienen: waarom het niet zomaar kan

Onbelast bijverdienen: waarom het niet zomaar kan

We zien het relatief vaak gebeuren: personen die eigenlijk in loondienst zijn, maar daarnaast bijklussen als parttime tuinman, automonteur, verkoper of influencer. Dit mag in principe wel, maar let op: hier zitten wat haken en ogen aan. Iedere Nederlander met een inkomen uit arbeid, of het nu gaat om zzp’ers of werknemers in loondienst, betaalt inkomstenbelasting. Afhankelijk van hoeveel u verdient, betaalt u een percentage van 37,07 tot 49,50% over uw inkomen.

Toch is er een bedrag waarover u géén belasting hoeft te betalen. Dit noemen we ook wel het belastingvrije inkomen.

Wat is het belastingvrije inkomen in 2023?
Het belastingvrije inkomen verschilt per jaar, maar ligt in 2023 op €8.520. Dit houdt dus in dat u tot €8.520 mag verdienen zonder er ook maar een cent belasting over te betalen. In principe, althans. Het ligt er hierbij namelijk wel aan of u structureel producten en diensten aanbiedt.

Ter illustratie: wie zelf kleding maakt en dit structureel verkoopt via een eigen website, maakt een grote kans om door de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer. Voor ondernemers gelden andere belastingvoordelen, zoals starters- en zelfstandigenaftrek. Het belastingvrije inkomen is wél van toepassing wanneer u sporadisch tweedehandskleding via Marktplaats verkoopt.

Inkomsten uit overig werk
We onderscheiden daarnaast een situatie waarbij de extra inkomen niet uit een vast dienstverband, maar ook niet uit ondernemerschap of niet-sporadische bijverdiensten zijn te herleiden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u soms reclamefolders rondbrengt.

Dit noemen we inkomsten uit overig werk. Deze inkomsten moeten tijdens uw belastingaangifte als zodanig worden opgegeven. U mag, ook uit dit werk, tot €8.520 verdienen zonder er belasting over te betalen.

Moet ik mijn bijverdiensten opgeven bij de Belastingdienst?
In tegenstelling tot wat veel wordt beweerd, is het verplicht om bijverdiensten op te geven bij de Belastingdienst.

Het klopt dat de fiscus inkomsten uit bijvoorbeeld verkopen via Vinted lastig kan controleren, maar als ze dat toch doen, kan dit zomaar leiden tot hoge boetes.

Altijd opgeven, dus.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707