Notarissen en makelaars drukker door toename aantal hypotheekaanvragen

Notarissen en makelaars drukker door toename aantal hypotheekaanvragen


Veel makelaars hebben het, tegen de verwachtingen in, juist drukker dan normaal in deze periode van het jaar. Sowieso is het voorjaar altijd een drukke periode, maar de verhuisdrang van veel mensen zorgt voor een extra opleving. De gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus geeft veel mensen het zetje om te willen verhuizen. Nu mensen meer dan normaal thuis zijn, realiseren zij zich dat extra ruimte of bijvoorbeeld een aparte werkkamer wel heel prettig zouden zijn. Zeker als thuiswerken het nieuwe normaal wordt. Ook huizenwebsite Funda ziet de afgelopen maanden een stijgend aantal bezoekers.

Drukte bij geldverstrekkers

Heeft u de afgelopen weken een hypotheekaanvraag gedaan? Dan is de kans groot dat u nog steeds wacht tot de hypotheek rond is. Veel geldverstrekkers hebben namelijk te maken met vertragingen door de aanhoudende drukte in het aantal aanvragen. Bij enkele geldverstrekkers loopt de wachttijd op tot wel acht weken. Dat levert kopers soms problemen op bij de aankoop van het huis. Wie namelijk een woning koopt met financieringsvoorbehoud, heeft doorgaans zes weken de tijd om de hypotheek rond te krijgen. Wanneer dat niet lukt, kan de koop worden ontbonden. Het wordt daarom steeds gebruikelijker om verlenging aan te vragen voor de financiering van de aankoop.

Vragen over baan- en inkomenszekerheid

De verschillen in doorlooptijd zijn groot. Documenten worden eerder afgekeurd of een geldverstrekker komt met aanvullende vragen. Omdat het hele proces steeds opnieuw begint, komen er snel dagen of weken bij. Het hebben van een vast contract biedt daarbij geen zekerheid voor het recht op een hypotheek. Door de gevolgen van de coronacrisis is een goedkeuring niet zo vanzelfsprekend meer en zijn geldverstrekkers duidelijk voorzichtiger geworden. Aanvragers die in getroffen branches werkzaam zijn, zoals de evenementensector of de reisbranche, merken de effecten hiervan. De controles zijn strenger en bij een aanvraag krijgt u mogelijk te maken met extra vragen over baan- en inkomenszekerheid.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707