Notarissen drukker dan normaal met passeren van testamenten

Notarissen drukker dan normaal met passeren van testamenten


Uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) blijkt dat notarissen de afgelopen maanden tot wel 12 procent meer testamenten passeren. Het gaat in de meeste gevallen om snelle herroepingen van testamenten. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de gevolgen van de coronacrisis hiervan de oorzaak. Mensen worden meer dan normaal geconfronteerd met hun eigen kwetsbaarheid en sterfelijkheid. Reden genoeg om een eventueel nalatenschap goed geregeld te hebben.

Alles goed geregeld

Notarissen binnen het personen- en familierecht merken vooral dat cliënten op leeftijd prijs stellen op een goed testament. Ook neemt het aantal telefoontjes waarin cliënten vragen of alles goed geregeld is toe. In lopende zaken willen cliënten het proces graag versnellen en hun dossier afronden. Doorgaans duurt het opstellen van een testament tot zes weken. Het aantal spoedaanvragen neemt toe.

Voor bezoek eerst telefonisch bespreken

Een fysiek bezoek aan de notaris behoort inmiddels ook weer tot de mogelijkheden, hoewel daar altijd 1,5 meter afstand wordt bewaard. Vanwege de coronamaatregelen bespreken veel notarissen de opgestelde akte eerst telefonisch. Een testament mag alleen worden opgesteld als u daar fysiek bij aanwezig bent. De wet gaat er namelijk vanuit dat u uw testament persoonlijk en in het bijzijn van uw notaris ondertekent. Wanneer niet aan deze eis voldaan kan worden, dan is het testament eigenlijk niet geldig. Dit is de reden dat u als cliënt altijd persoonlijk naar het notariskantoor dient te komen om uw handtekening te zetten. Neem hiervoor bovendien uw eigen pen mee.

Noodwet voor ‘Skype-testament’

De EPN, de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen, pleiten gezien de situatie daarom voor een noodwet die het in deze bijzondere tijd mogelijk maakt om een testament-akte op afstand te laten passeren. Bijvoorbeeld via Skype. Dit kan een oplossing zijn voor mensen in verpleeghuizen, ziekenhuizen en personen in thuisisolatie. Op deze manier zijn eventuele rechtszaken over de geldigheid van het testament in de toekomst te voorkomen. De KNB denkt daarentegen dat de huidige wet notarissen voldoende mogelijkheden biedt om in uitzonderlijke situaties te handelen. Een notaris kan in uitzonderlijke gevallen bijvoorbeeld persoonlijk naar een cliënt toe gaan.

Gerelateerde Artikelen

Deze verzekeringen heeft u nodig voor uw koopwoning

Heeft u een huis gekocht? Gefeliciteerd! Een koopwoning markeert een nieuw begin en we durven erom te wedden dat u staat te popelen om de eerste verhuisdozen over de drempel te tillen. Toch moet er ook nog het een en ander gebeuren op het gebied van administratie. De...

Lees meer

Vijf belangrijke verzekeringen voor bouwondernemers

Ondernemers worden nogal eens geconfronteerd met de mogelijkheid om allerlei verzekeringen af te sluiten. Deze zijn niet altijd nodig. Een grafisch vormgever loopt doorgaans tenslotte minder risico dan een bouwondernemer, wat de vraag of een verzekering raadzaam is...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707