(Nog) géén vermogensheffing in box 3: hoe kan dat?

(Nog) géén vermogensheffing in box 3: hoe kan dat?


U kunt – soort van – opgelucht adem halen wanneer u hiervoor in aanmerking kwam: de Belastingdienst laat belastingaanslagen en beschikkingen aan vermogen en spaargeld in box 3 achterwege.

Voorlopig, althans. Of zoals de fiscus het zelf verwoordt: ‘Tot nader order.’

Hoge Raad

Dat heeft alles te maken met een arrest van de Hoge Raad dat in december 2021 plaatsvond. Daarin werd namelijk gesteld dat de manier waarop box 3 in elkaar steekt in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Opmerkelijk? Dat zeker. Maar de reden is ook logisch. De Belastingdienst rekende in deze bos namelijk vanaf 2017 met zogeheten fictieve rendementen. Het kon daarom voorkomen dat mensen té veel belasting betaalden – en niet zo’n beetje ook. Het arrest en de bijbehorende uitspraak zijn het gevolg van burgers die massaal bezwaar maakten tegen de regeling en de fictieve rendementen – met succes.

Rechtsherstel en andere gevolgen

De eerstvolgende stap in het merkwaardige proces, is rechtsherstel. De Hoge Raad stelt namelijk dat het arrest ‘grote uitvoeringstechnische en budgettaire gevolgen’ heeft. Het is daarna mogelijk dat de Belastingdienst in de toekomst overstapt op een systeem waarbij gerekend wordt met daadwerkelijk behaalde in plaats van fictieve rendementen. Die manier van werken stond al voor 2025 op de planning; wellicht wordt dit nu naar voren gehaald.

In de tussentijd vindt er dus een opschorting plaats, waardoor er géén vermogensheffing in box 3 wordt geheven. Meer informatie is er nog niet, zo meldt ook staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Hij stelt dat er ook nog niet helder is hoeveel burgers in aanmerking komen voor eventueel rechtsherstel.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707