Nemen de prijzen voor industriepanden en kantoren toe óf juist af?

Nemen de prijzen voor industriepanden en kantoren toe óf juist af?


Dat de prijzen voor koopwoningen hoger en hoger worden, hoeven we u waarschijnlijk niet te melden. De gemiddelden transactieprijs staat momenteel op €387.000: het hoogst gemeten bedrag sinds de start van de meting in 1995.

Wat tamelijk onderbelicht blijft, is het feit dat commercieel vastgoed er ook niet goedkoper op wordt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster meldden in 2021 namelijk een forste prijsstijging van – in sommige gevallen – ruim zes procent.

Industriële panden, kantoren en winkels

De grootste stijging is, voor zover het commercieel vastgoed betreft, te zien in de industriële panden. Deze stegen binnen een jaar tijd met maar liefst 6,6 procent, aldus het CBS en het Kadaster. De prijzen voor kantoorpanden gingen eveneens over de kop en stegen met 6,1 procent. Ter vergelijking: de prijsstijgingen voor huurwoningen bedragen 4,4 procent.

Winkelpanden zijn enigszins achtergebleven op deze neerwaartse ontwikkelingen. De prijzen hiervoor stegen met ‘slechts’ 2,3 procent.

Verhoogde bouwkosten

Een andere ontwikkeling die het CBS en het Kadaster hebben waargenomen, is een stijging in de bouwkosten. Deze lagen in het eerste kwartaal van 2021 behoorlijk hoger dan in het eerste kwartaal van 2020. De kosten stegen naar schatting met maar liefst een kwart.

Transactieprijzen van commercieel vastgoed

Het Centraal Bureau van de Statistiek en het Kadaster houden de transactieprijzen van commercieel vastgoed sinds 2008 bij. Dat ging in de beginjaren gepaard met een jarenlange daling van de prijzen. Een trend die in 2014 veranderde: het jaar waarin tarieven begonnen te stijgen en een fenomeen dat sindsdien onveranderd is gebleven.

Kantoren en industriële panden zijn sinds 2014 respectievelijk 46 en 42 procent meer waard geworden. Winkels blijven ook hierin achter en kenden een waardestijging van 9 procent.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707