De coronapandemie heeft veel veranderingen teweeggebracht. Eén daarvan is de toename van thuiswerken. Steeds minder mensen gaan naar kantoor. Velen zien daar ook de noodzaak niet meer van in.
Dit brengt, hoewel thuiswerken door velen als voordeel wordt ervaren, ook nadelen met zich mee. Kantoorpanden en bedrijfscomplexen staan steeds vaker leeg, omdat de ruimte simpelweg niet meer nodig is.
Het betekent niet dat bedrijven hun kantoren massaal de rug toekeren. Echter is er wel sprake van een heroverweging in de manier waarop organisaties hun bedrijfsruimtes gebruiken.
Bedrijven keren hun kantoren niet massaal de rug toe, maar er is wel sprake van een heroverweging van het gebruik van kantoorruimte. Sommige bedrijven kiezen voor kleinere kantoren, andere voor flexibele werkplekken, en weer anderen stoten hun kantoorruimte volledig af. Dit gebeurt vooral in grotere steden, waar veel kantoren leegstaan.
Wat is de verwachting?
Het ligt binnen de lijn der verwachting dat deze lijn zich doorzet. Thuiswerken blijft voor veel mensen de standaard. Ook na de coronapandemie.
Voorheen was er vaak weerstand tegen het idee van thuiswerken. De meeste bedrijven hebben echter ingezien dat de productiviteit vaak gelijk blijft of zelfs toeneemt. Werknemers waarderen de flexibiliteit en besparen tijd doordat ze niet hoeven te reizen.
De vraag naar kantoorruimte blijft dus vermoedelijk dalen – met alle gevolgen van dien.
Dit leidt bijvoorbeeld op termijn tot een daling van de huurprijzen voor kantoren. Een ander gevolg is dat kantoren en bedrijfspanden en zogeheten herbestemming krijgen.
Dat laatste houdt in dat de kantoren een ander doel krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden omgedoopt tot starterswoning.
De transitie naar meer thuiswerken kan zodoende ook een positief gevolg hebben: het helpt mogelijk om de nijpende situatie op de Nederlandse woningmarkt te verbeteren.