Naar de notaris na versoepeling coronamaatregelen?

Naar de notaris na versoepeling coronamaatregelen?


Tijdens de uitbraak van het coronavirus in maart dit jaar bleven veel notariskantoren open. Vaak wel met strenge maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Nu de coronamaatregelen in Nederland verder versoepeld zijn, bent u misschien benieuwd of u weer zoals gebruikelijk voor alle diensten bij uw notaris terecht kunt.

Verplichte dienstverlening

De meeste notariskantoren zijn in ieder geval open. Notarissen hebben ministerieplicht, oftewel de verplichting hun diensten aan klanten te verlenen. De coronamaatregelen verschillen wel per notaris. Zaken waarvoor het niet nodig is naar het notariskantoor te komen, kunnen in de meeste gevallen via een volmacht worden geregeld. Helaas kan dat niet bij alle diensten die door notarissen worden aangeboden. Adviesgesprekken vinden zoveel mogelijk telefonisch plaats en offertes en conceptaktes worden per e-mail verstuurd.

Regels van het RIVM zijn leidend

Notarissen die op hun kantoor aanwezig zijn, nemen altijd de regels van het RIVM in acht. Zo wordt u gevraagd uw handen te desinfecteren en worden geen handen meer geschud bij binnenkomst. Deurkrukken en handvatten worden regelmatig schoongemaakt. Het aantal personen op de kantoren is minimaal of beperkt en de notaris houdt altijd minstens anderhalve meter afstand van andere mensen. Voor het tekenen van officiële documenten neemt u uw eigen pen mee. Wanneer u ziek bent, stelt u het bezoek uit.

Persoonlijk aanwezig zijn verplicht bij bepaalde notariële akten

In de periode maart tot en met juni 2020 is er voor bijna 5.000 werknemers een ontslagaanvraag ingediend. In dezelfde maanden vorig jaar waren dat er ongeveer 2.900. Een voorlopige ontslagaanvraag kan bij het UWV worden gedaan op grond van bedrijfseconomische redenen.

Lichte stijging aantal vacatures

Voor bepaalde notariële akten of documenten is het wettelijk verplicht dat de notaris kan zien dat u daadwerkelijk persoonlijk en uit vrije wil tekent, zoals bij een hypotheekakte of testament. Ook is het belangrijk dat de notaris er zeker van is dat u het document begrijpt. Wanneer u fysiek niet in staat bent om uw notaris te bezoeken, dan zijn er in overleg met uw notaris vaak creatieve oplossingen mogelijk. Denk aan een afspraak op een andere locatie, waarbij de notaris kan zien dat u zelf tekent. Dat kan in uw woonkamer met de notaris aan de andere kant van het raam, of misschien wel terwijl u in de auto zit en de notaris op afstand toekijkt. Informeer altijd bij uw notaris naar de getroffen maatregelen en mogelijke oplossingen.

Gerelateerde Artikelen

De aanvullende verzekering steeds minder populair

Een recent onderzoek wijst uit dat zo’n driekwart van alle Nederlanders hun aanvullende verzekeringen helemaal niet gebruikt. Is dat het begin van het einde voor dit type verzekering óf kan deze toch nog erg handig zijn? De studie van Pricewise liegt er bepaald niet...

Lees meer

AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

Het zijn twee termen die nogal op elkaar lijken: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toch verschillen ze behóórlijk van elkaar. We gaan hieronder in op deze verschillen – én op welke variant u voor uw bedrijf nodig heeft. Wat...

Lees meer

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000. Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707