Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen.

Een van die maatregelen is de zogenoemde mkb-vrijstelling. Dit is een belastingvrijstelling voor het midden- en kleinbedrijf. Deze mkb-vrijstelling zorgt voor een verlaging van de fiscale winst. Dat houdt dus in dat er een lager bedrag overblijft waarover u inkomstenbelasting hoeft te betalen – wat automatisch minder belasting betekent. De totale vrijstelling bedraagt 14%, maar let op: u moet uw winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek. Pas dan kunt u gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling.

Kan iedereen gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling?
Voordat u de vlag uithangt: het is niet zo dat iedereen gebruik mag maken van dit fiscale voordeel. Om dat te bereiken, moet de Belastingdienst u eerst aanmerken als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u voldoet aan het urencriterium. Dit houdt in dat u minstens 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteedt.

U moet daarnaast goederen of diensten leveren aan particulieren of bedrijven én minimaal drie klanten of opdrachtgevers per jaar hebben. We raden het u aan om de website van de Belastingdienst in de gaten te houden om alle vereisten te ontdekken.

Levert de mkb-winstvrijstelling altijd voordeel op?
Het kan ook zijn dat u wel recht heeft op de mkb-winstvrijstelling, maar dat deze voor u geen zoden aan de dijk zet. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer uw onderneming verlies lijdt. Dat zorgt er tenslotte voor dat de mkb-winstvrijstelling het fiscale verlies verkleint. In zo’n geval is het niet handig om deze regeling toe te passen.

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707