Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen.

Een van die maatregelen is de zogenoemde mkb-vrijstelling. Dit is een belastingvrijstelling voor het midden- en kleinbedrijf. Deze mkb-vrijstelling zorgt voor een verlaging van de fiscale winst. Dat houdt dus in dat er een lager bedrag overblijft waarover u inkomstenbelasting hoeft te betalen – wat automatisch minder belasting betekent. De totale vrijstelling bedraagt 14%, maar let op: u moet uw winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek. Pas dan kunt u gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling.

Kan iedereen gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling?
Voordat u de vlag uithangt: het is niet zo dat iedereen gebruik mag maken van dit fiscale voordeel. Om dat te bereiken, moet de Belastingdienst u eerst aanmerken als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u voldoet aan het urencriterium. Dit houdt in dat u minstens 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteedt.

U moet daarnaast goederen of diensten leveren aan particulieren of bedrijven én minimaal drie klanten of opdrachtgevers per jaar hebben. We raden het u aan om de website van de Belastingdienst in de gaten te houden om alle vereisten te ontdekken.

Levert de mkb-winstvrijstelling altijd voordeel op?
Het kan ook zijn dat u wel recht heeft op de mkb-winstvrijstelling, maar dat deze voor u geen zoden aan de dijk zet. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer uw onderneming verlies lijdt. Dat zorgt er tenslotte voor dat de mkb-winstvrijstelling het fiscale verlies verkleint. In zo’n geval is het niet handig om deze regeling toe te passen.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707