Het is een veel geopperd idee in politiek Den Haag: minder belasting op arbeid, meer belasting op kapitaal. Wat dat betreft is het relatief vreemd dat de gróótste vermogensbestanddelen – pensioenvermogen – juist gesubsidieerd worden. Verschillende economen trekken derhalve aan de bel.
Het pensioenvermogen wordt in Nederland niet belast, maar juist gesubsidieerd – en niet met de minste bedragen. De statistieken laten zien dat onze subsidiëring hoger is dan in andere OESO-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), waartoe ook landen als België, Canada en Frankrijk behoren.
Een situatie waar een einde aan moet komen, menen verschillende economen. De huidige situatie kost de Nederlandse staatskas behoorlijk wat geld. Er gaat zelfs meer geld naartoe dan naar het basisonderwijs – ter illustratie.
Ze pleiten daarom voor minder belastingvoordelen op het pensioenvermogen, wat volgens hen de volgende voordelen teweegbrengt.
Meer gelijkheid
De belastingvoordelen op het pensioenvermogen komen momenteel te vaak ten goede van hogere inkomensgroepen. Dat kan leiden tot een vergroting van de ongelijkheid.
Minder belastingvoordelen dragen in dat geval bij aan een eerlijkere verdeling van de belastingdruk en de verdeling van het inkomen.
Meer efficiëntie
De belastingvoordelen leiden volgens sommige economen tot overmatig sparen voor het pensioen. Onwenselijk, vinden zij. Consumeren en investeren zijn betere opties die zorgen voor meer economische efficiëntie.
Meer overheidsinkomsten
Wanneer de overheid bezuinigt op subsidies, worden de overheidsuitgaven vanzelfsprekend minder. Het kabinet houdt dan onder de streep meer over, waarmee bijvoorbeeld begrotingstekorten gedicht kunnen worden.
Meer vereenvoudiging
Minder belastingvoordelen op het pensioenvermogen dragen ook bij aan een vereenvoudiging van de administratieve lasten. Dat levert voordelen op voor de belastingbetaler, maar ook voor de Belastingdienst zelf.