Met welke belastingen komen stichtingen en verenigingen in aanraking?

Met welke belastingen komen stichtingen en verenigingen in aanraking?

Belastingen zijn er uiteraard ook voor stichtingen en verenigingen. Met name drie zijn voor deze organisaties relevant. Hieronder leest u welke. 

 1. Omzetbelasting
  Stichtingen en verenigingen kunnen, net als iedere andere onderneming, btw-plichtig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een voetbalvereniging die trainingen en wedstrijden verzorgt voor leden die daarvoor contributie betalen. Een andere voorbeeld is een stichting voor natuurbehoud die lezingen organiseert voor leden en daarvoor entree vraagt. 
 1. Vennootschapsbelasting
  Het is óók mogelijk dat een stichting of vereniging belasting moet betalen over de winst. Dit is het geval wanneer de stichting of vereniging in kwestie een onderneming drijft. Zij betalen dan de zogenoemde vennootschapsbelasting.
  U drijft een onderneming wanneer niet-leden van een stichting óók gebruik kunnen maken van de diensten – tegen betaling, uiteraard. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een voetbalvereniging waarbij ook niet-leden kunnen meetrainen – of wanneer een stichting voor natuurbehoud iedereen tegenover een betaling toelaat bij zijn lezingen.
  Let wel: het hoeft niet per se zo te zijn dat u vennootschapsbelasting moet betalen. Sommige stichtingen en verenigingen zijn namelijk vrijgesteld hiervan. Bekijk de website van de Belastingdienst om te checken of u hiervoor in aanmerking komt. 
 1. Loonheffingen
  Loonheffingen zijn ook vormen van belasting – en wederom ontspringen stichtingen en verenigingen de dans niet. Ze ontkomen er bijvoorbeeld niet aan wanneer ze werknemers in dienst hebben. Coaches, bijvoorbeeld. Of presentators voor die eerder genoemde lezingen.
  We spreken echter pas officieel van personeel wanneer de medewerker in kwestie wordt betaald, er een gezagsverhouding is tussen de stichting en de medewerker én deze medewerker het werk niet door iemand anders kan laten doen. 

Bron: Belastingdienst

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707