Meer ondernemers kiezen voor de rechtsvorm bv

Meer ondernemers kiezen voor de rechtsvorm bv


De coronacrisis zet zelfstandig ondernemers ertoe aan de rechtsvorm van hun onderneming van eenmanszaak te wijzigen naar een besloten vennootschap (bv). Deze conclusie trekt de redactie van Business News Radio naar aanleiding van cijfers van de Kamer van Koophandel. Afgelopen maand hebben maar liefst 21 procent meer ondernemers hun bedrijfsvorm gewijzigd, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Privévermogen veiligstellen

De reden dat ondernemers dit doen, heeft te maken met de hoofdelijke aansprakelijkheid. Zij hopen op die manier hun privévermogen veilig te stellen, voor het geval zij door de coronacrisis hard geraakt worden. Bedrijven kijken duidelijk vaker naar de verschillende mogelijkheden om het privévermogen te beschermen. Diverse advieskantoren voor het mkb zien een veelvoud van het normale aantal aanvragen voor meer informatie over de mogelijkheden. Eerder kozen ondernemers een bv vanwege fiscale redenen, maar de laatste maanden is het vooral een vorm van risicomanagement. Men wil er juridische aansprakelijkheid mee voorkomen.

Ondanks hogere kosten is bv bij lagere winst interessant

Tegelijkertijd blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel ook dat het aantal nieuw opgerichte eenmanszaken juist sterk afneemt. Men richt direct een bv op, terwijl dat eigenlijk pas interessant is bij een winst van minimaal 150.000 euro. Hoewel de administratieve kosten van een bv hoger liggen, nemen veel ondernemers deze extra kosten voor lief. Daar staat tegenover dat een bv veel meer financiële zekerheid geeft, vooral wanneer er een tweede coronagolf komt. Wanneer een bv deze nieuwe golf niet overleeft, dan is het privévermogen in ieder geval veilig.

Niet voor elke ondernemer

Hoewel het oprichten van een bv de perfecte oplossing lijkt om ondernemers te wapenen tegen juridische en financiële aansprakelijkheid bij een faillissement, biedt een bv niet voor iedereen uitkomst. Het is namelijk belangrijk om er op dit moment financieel goed voor te staan. Wanneer er nu al schulden zijn, heeft omzetting van eenmanszaak naar een bv geen zin. Bestaande schulden moeten namelijk door de bv worden overgenomen en de ondernemer blijft ervoor verantwoordelijk.

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707