Meer belasting op havermelk, maar niet op koemelk: hoe kan dat?

Meer belasting op havermelk, maar niet op koemelk: hoe kan dat?

Sojamelk, amandelmelk, havermelk en andere alternatieven op koemelk lijken welkome opties voor mensen die zich beter voelen bij het gebruik van niet-dierlijke producten. De Belastingdienst lijkt daar echter anders over te denken: de belasting op dit soort items gaat namelijk omhoog… 

…en dat terwijl een dergelijke verhoging bij koemelk er juist niet in zit. De Partij van de Dieren heeft daarom Kamervragen gesteld: waarom worden plantaardige melkproducten vanaf 1 januari 2024 zwaarder belast, maar échte melk niet? 

Suikertaks 
Het antwoord hierop? Havermelk, kokosmelk en andere melkalternatieven worden door het kabinet aangemerkt als limonade. En dergelijke zoetigheden worden volgend jaar nu eenmaal zwaarder belast via een zogeheten suikertaks. 

Dierlijke melkproducten worden daarentegen gezien als een gezond product, maar ook als een eerste levensbehoefte en zodoende niet belast. 

Vraagtekens 
De maatregelen brengen een hoop twijfel met zich mee. Rijst- of havermelk waaraan géén suiker is toegevoegd, worden namelijk ook aangemerkt als limonade en derhalve zwaarder belast. Daar staat dan juist tegenover dat chocolademelk mét zuivel juist – net als reguliere koemelk – een belastinguitzondering krijgt. Het is niet duidelijk waarom dit het geval is. 

Doelstellingen 
De planning staan haaks op de plannen van het kabinet voor zover het plantaardige eiwitten betreft. De regering wil namelijk mensen overhalen méér plantaardig te eten en te drinken. Wat dat betreft, is het op z’n minst opmerkelijk dat de prijs van plantaardige melkproducten omhoog gaat. 

Het is nog niet duidelijk of er, mede naar aanleiding van de Kamervragen, verandering gaat komen in de plannen van het kabinet. Vooralsnog lijken plantaardige melkproducten in 2024 ongeveer €0,09 duurder te worden: iets dat naar schatting 300 miljoen euro per jaar moet opleveren. 

Bron: NOS 

 

Gerelateerde Artikelen

5 redenen waarom kantoren steeds minder waard worden

Het is een relatief nieuwe trend in de wereld van het zakelijk vastgoed: waardedalingen voor kantoren. Niet wenselijk, wél te verklaren. We geven u hieronder vijf redenen waarom dit fenomeen überhaupt bestaat. 1. Mensen werken meer thuis Het is een – voor sommigen –...

read more

Wat gaat het aanstaande kabinet doen met de huizenmarkt?

Dat de huidige situatie op de woningmarkt onhoudbaar is, moge duidelijk zijn. Het aankomende kabinet Schoof I heeft hier een eigen visie op, inclusief mogelijke oplossingen. Welke dat precies zijn, vertellen we je hieronder. 1. Nieuwe woningen Het credo van minster...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707