Meer belasting op havermelk, maar niet op koemelk: hoe kan dat?

Meer belasting op havermelk, maar niet op koemelk: hoe kan dat?

Sojamelk, amandelmelk, havermelk en andere alternatieven op koemelk lijken welkome opties voor mensen die zich beter voelen bij het gebruik van niet-dierlijke producten. De Belastingdienst lijkt daar echter anders over te denken: de belasting op dit soort items gaat namelijk omhoog… 

…en dat terwijl een dergelijke verhoging bij koemelk er juist niet in zit. De Partij van de Dieren heeft daarom Kamervragen gesteld: waarom worden plantaardige melkproducten vanaf 1 januari 2024 zwaarder belast, maar échte melk niet? 

Suikertaks 
Het antwoord hierop? Havermelk, kokosmelk en andere melkalternatieven worden door het kabinet aangemerkt als limonade. En dergelijke zoetigheden worden volgend jaar nu eenmaal zwaarder belast via een zogeheten suikertaks. 

Dierlijke melkproducten worden daarentegen gezien als een gezond product, maar ook als een eerste levensbehoefte en zodoende niet belast. 

Vraagtekens 
De maatregelen brengen een hoop twijfel met zich mee. Rijst- of havermelk waaraan géén suiker is toegevoegd, worden namelijk ook aangemerkt als limonade en derhalve zwaarder belast. Daar staat dan juist tegenover dat chocolademelk mét zuivel juist – net als reguliere koemelk – een belastinguitzondering krijgt. Het is niet duidelijk waarom dit het geval is. 

Doelstellingen 
De planning staan haaks op de plannen van het kabinet voor zover het plantaardige eiwitten betreft. De regering wil namelijk mensen overhalen méér plantaardig te eten en te drinken. Wat dat betreft, is het op z’n minst opmerkelijk dat de prijs van plantaardige melkproducten omhoog gaat. 

Het is nog niet duidelijk of er, mede naar aanleiding van de Kamervragen, verandering gaat komen in de plannen van het kabinet. Vooralsnog lijken plantaardige melkproducten in 2024 ongeveer €0,09 duurder te worden: iets dat naar schatting 300 miljoen euro per jaar moet opleveren. 

Bron: NOS 

 

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707