Mag ik eigenlijk met mijn zakelijke auto op wintersport?

Mag ik eigenlijk met mijn zakelijke auto op wintersport?

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur. Veel Nederlanders trekken massaal richting Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland om te genieten van de sneeuw en alles wat daarbij komt kijken. Niet iedereen gebruikt hiervoor zijn of haar eigen auto; sommigen kiezen ervoor om met de zakelijke auto te reizen. Maar is dat eigenlijk toegestaan? Hieronder leggen we uit wat de regels zijn en waar u rekening mee moet houden. 

Een zakelijke auto mag in veel gevallen ook voor privédoeleinden worden gebruikt, mits u zich aan de regels houdt. Een belangrijke factor hierbij is de bijtelling. 

Bijtelling wordt berekend wanneer een werknemer of ondernemer de zakelijke auto voor privéritten gebruikt. De grens hiervoor is vastgesteld op 500 privékilometers per jaar. Dit betekent dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer aan niet-zakelijke doeleinden mag rijden zonder bijtelling te betalen.  

Overschrijdt u deze grens? Dan betaalt u bijtelling, wat neerkomt op een extra belasting over het privégebruik van de auto. Dat is bij een wintersportreis min of meer automatisch het geval. De Alpen liggen tenslotte niet bepaald naast de deur… 

Voorwaarden en verzekeringen
Rijdt u in een zakelijke leaseauto? Controleer dan altijd goed de voorwaarden van uw leasecontract. Sommige leasemaatschappijen staan buitenlandse reizen niet toe, of stellen specifieke eisen. Denk hierbij aan de verplichte aanwezigheid van winterbanden of sneeuwkettingen. 

Daarnaast is het cruciaal om uw verzekering te checken. Rijden in wintersportgebieden, met hun bergachtige terreinen en vaak uitdagende weersomstandigheden, brengt extra risico’s met zich mee.  

Controleer daarom of uw verzekering schade dekt in landen als Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland en onder welke voorwaarden dit gebeurt. Sommige verzekeraars hanteren speciale bepalingen voor rijden in winterse omstandigheden. 

Gerelateerde Artikelen

Een bv beginnen: wanneer informeer ik de notaris?

Een besloten vennootschap (bv) starten is een behoorlijke stap in het leven van een ondernemer. Een cruciaal onderdeel tijdens dit proces is het inschakelen van de notaris. We vertellen u hieronder wanneer dit moet gebeuren en wat er daarbij besproken moet worden. ...

read more

Wanbeleid door bestuurders: wanneer is hier sprake van?

Stichtingen en verenigingen zijn beiden rechtspersonen. Dat houdt onder meer in dat, bij (financiële) problemen, de stichting of vereniging in kwestie aansprakelijk kan worden gehouden. Niet de bestuurder(s) hier achter.  Dat verandert mogelijk wanneer er sprake is...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707