Let op statutaire bevoegdheid bestuur

Let op statutaire bevoegdheid bestuur


Het wijzigen van statuten van een bv, vereniging of stichting is een overzichtelijke kwestie, maar nauwkeurigheid is vereist. Ten eerste moet worden bekeken wat er over wijzigingen staat in de huidige statuten. Wie is op welke voorwaarden bevoegd en wat is de te volgen procedure? Fouten in dezen betekenen dat de wijzigingen ongeldig zijn.

Praktijkvoorbeeld


Een praktijkvoorbeeld: een verenigingsbestuur schrijft een algemene ledenvergadering uit, maar de oproepdatum valt na de statutair bepaalde zittingsduur van het bestuur, naar later blijkt. In de statuten ontbreekt bovendien een clausule over herbenoeming.

Geldigheid


In de alv wordt besloten tot een statutenwijziging. Omdat het bestuur de vergadering uitschrijft als het formeel niet meer in functie is, vervalt de geldigheid van de algemene ledenvergadering, inclusief de daarin genomen besluiten.

  • Bij een voorgenomen statutenwijziging moet worden bekeken wat daarover staat in de huidige statuten.
  • Wie is op welke voorwaarden bevoegd en wat is de te volgen procedure?

 

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707