KvK-phishing: zó herkent u het

KvK-phishing: zó herkent u het

De Kamer van Koophandel (KvK) waarschuwt stichtingen en verenigingen: er zijn neppe e-mails in omloop. Wat deze waarschuwingen precies inhouden? We vertellen het u hieronder.

Deze mails verwijzen naar zogenaamde events georganiseerd door de KvK. Events die in werkelijkheid helemaal niet plaatsvinden, maar waarvoor u wél onder andere uw bankgegevens moet afstaan. Een typisch gevalletje phishing, dus.

De mails, die dus helemaal niet zijn verzonden door de KvK, bevatten een QR-code die linkt naar informatiepagina’s over oriënterende informatiebijeenkomsten. De e-mails richten zich daarmee niet alleen op bestaande instanties, maar ook op stichtingen en verenigingen in wording.

Wat de mails bovendien zeer geloofwaardig maakt, is dat de échte Kamer van Koophandel wel degelijk soortgelijke events organiseert. Dit zijn de zogeheten KvK Start Events.

Een lastige situatie, dus.

Hoe herken ik een neppe mail?
Het is, ondanks dat de neppe mails er geloofwaardig uitzien, mogelijk om het kaf van het koren te scheiden. Dat doet u op deze twee manieren:
– Check de URL;
– Bekijk welke gegevens men vraagt.

Check de URL
Een mail van de Kamer van Koophandel linkt altijd naar www.KvK.nl – en niet naar iets anders. Gebeurt dat wel? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met phishing.

Bekijk welke gegevens men vraagt
De KvK Start Events vragen enkel om wat basisinformatie. Fraudeurs hebben daarentegen veel meer info nodig. Je kunt een phishing-mail dus onder meer herkennen aan de vraag om een bankrekeningnummer.

Wat kan ik hieraan doen?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Klik daarom nooit zomaar op linkjes in mails en vul géén persoonlijke gegevens in. U kunt bovendien bij twijfel contact opnemen met de daadwerkelijke instantie – in dit geval dus de Kamer van Koophandel

Bron: BNNVARA

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707