Kunnen notarissen en banken botsen op het gebied van de geheimhoudingsplicht?

Kunnen notarissen en banken botsen op het gebied van de geheimhoudingsplicht?


Het korte antwoord? Ja – dat is mogelijk. Het langere antwoord? Dat leest u in dit artikel.

Zoals u waarschijnlijk wel weet, heeft de notaris een geheimhoudingsplicht. Dat betekent – kort door de bocht – dat ze uw persoonlijke gegevens niet zomaar met een derde partij mogen delen. Sterker nog: het is de bedoeling dat de notaris dit helemaal met niemand deelt. Het heet tenslotte niet voor niets een geheimhoudingsplicht.

De bank daarentegen heeft te maken met een hele andere plicht. Zij kunnen eventueel genoodzaakt zijn om een onderzoek naar (een van) hun cliënten te doen. Het kan dan zo zijn dat ze gegevens nodig hebben die alleen een notaris kan verstrekken. Maar u raadt het al: die kan dat niet, want geheimhoudingsplicht.

Kamervragen

De heikele kwestie kwam recent aan het licht nadat Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie Kamervragen had gesteld. Wopke Hoekstra, minister van Financiën, beantwoordde deze door te stellen dat cliëntenonderzoeken en geheimhoudingsplicht inderdaad niet met elkaar door een deur gaan.

De notaris is het namelijk niet verplicht om info aan financiële instellingen te verstrekken. Ze moeten het wél melden wanneer ze ongebruikelijke transacties waarnemen. Dit op basis van de Wwft – de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Oplossing

Een oplossing voor het probleem is niet binnen enkele dagen gevonden, maar de kwestie wordt momenteel wel onderzocht. Minister Hoekstra heeft zich daartoe gewend tot een aantal organisaties, waaronder het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en het Bureau Financieel Toezicht.

Deze instanties voeren samen een juridische analyse uit, waarbij de conflicterende normen onder de loep worden genomen. Eventuele conclusies worden door Hoekstra aan de Tweede Kamer gemeld – en wij brengen u weer op de hoogte.

Gerelateerde Artikelen

0% btw op groenten en fruit: gaat het eraan komen?

De btw op groenten en fruit is al jarenlang het onderwerp van gesprek tijdens verschillende, politieke debatten. Deze werd, tot ontzetting van velen, in 2019 verhoogd: van zes naar negen procent. Twee jaar later is er echter ineens sprake van een totale verdwijning...

Lees meer

Zorgtoeslag 2022: zo vraagt u het aan

Sommige verzekerden hebben wettelijk recht op zorgtoeslag. Of u daarvoor óók in aanmerking komt? Lees ons artikel en vind uw antwoord. De term zorgtoeslag verwijst naar een bijdrage die de overheid doet in de kosten voor uw zorgverzekering. Dat kan bijvoorbeeld nodig...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707