Kantoorpanden en energielabels: hoe staat het met de verduurzaming?

Kantoorpanden en energielabels: hoe staat het met de verduurzaming?

Energielabel C geldt als de nieuwe ondergrens op het gebied van de verduurzaming van kantoorpanden. Dergelijke gebouwen met een lager energielabel mogen vanaf 1 januari 2023 officieel niet meer verhuurd worden. Maar wat blijkt? Een groot aantal kantoren voldoet nog bij lange na niet aan deze norm.

Dat meldt het analysebureau Taskforce Label A aan het ANP.
Een analyse stelt dat ten tijde van schrijven – augustus 2022 – ongeveer 115.000 van de 480.000

Nederlandse utiliteitsgebouwen qua energielabel onder de ondergrens zakken.

Dat houdt dus in dat deze kantoren allem aal een energielabel lager dan energielabel C hebben. Ter illustratie: een D-label duidt op een gasgebruik dat ongeveer 2,5 keer zo hoog is als dat van een pand met energielabel A. Bij de slechtste score, energielabel G, is het verbruik zelfs meer dan vier keer zo hoog.

Problemen in 2023
De achterstand op het gebied van verduurzaming dreigt een behoorlijk probleem te worden. Zonder energielabel C mogen Nederlandse kantoorpanden na 1 januari 2023 niet langer in gebruik zijn. En dat terwijl zo’n 20 procent van alle kantoren nog niet voldoet aan de vereisten. 60.000 kantoren blijken zelfs nog helemaal geen energielabel te hebben.

Kleinere en oudere panden, zoals verouderde winkeltjes, hebben het vaakst een slechte energiescore.

Hoog gasverbruik
Taskforce Label A stelt verder dat alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland samen jaarlijks zo’n 1,5 miljard kubieke meter gas gebruiken. Dit kan met 50 procent worden verminderd wanneer deze panden allemaal een energielabel A zouden hebben.

Dat is dus nog niet het geval, waardoor het voor eigenaren en gebruikers van slecht geïsoleerde panden weleens een prijzige winter kan worden.

Bronnen: Taskforce Label A en ANP

Gerelateerde Artikelen

Autoverhuur op vakantie: welke verzekering heb ik nodig?

Het korte antwoord op deze vraag? Dat hangt af van het bedrijf waarbij u de auto huurt. Het langere antwoord? Dat vindt u hieronder. Welke verzekering moet ik minstens afsluiten? Een reis-, maar ook een autoverzekering verzekert géén schade aan een gehuurde auto. Dit...

read more

5 redenen waarom veel zzp’ers géén AOV hebben

Slechts iets meer dan 20% van alle zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat heeft verschillende redenen die we hieronder toelichten. 1. ‘De verzekering is te duur’ De belangrijkste reden achter het gebrek aan een verzekering bij...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707