Kabels en leidingen

 

Kent u de nieuwe regels voor kabels en leidingen bij graafwerkzaamheden?

Uit recent onderzoek is gebleken dat er steeds meer schade aan kabels en leidingen ontstaat als gevolg van graafwerkzaamheden. Deskundigen verwachten dat dit aantal schades alleen maar toe zal nemen als het aardgasnet, dat ook in de grond ligt, niet meer gebruikt zal worden. Daarom vragen zij om maatregelen en nadrukkelijkere handhaving van de regels op dit gebied.

 

Welke regelgeving is er?

Per 31 maart 2018 is de WION vervangen door de WIBON (informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken). Deze wetgeving bepaalt de inspanningen die opdrachtgevers en grondroerders moeten uitvoeren om te voorkomen dat zij bij graafwerkzaamheden kabels en leidingen raken.  

 

Wat wordt er van u verwacht op grond van de WIBON?

De WIBON bepaalt welke verantwoordelijkheden er omtrent graafwerkzaamheden ontstaan en wie er verantwoordelijk is. Deze verantwoordelijkheid geldt voor het moment dat men wil gaan graven (wie is verantwoordelijk voor welke maatregelen) en voor tijdens het graven (wie is verantwoordelijk voor de werkzaamheden en het toezicht daarop). Ook de verantwoordelijkheden voor wanneer er toch schade wordt gemaakt zijn gedefinieerd. Belangrijk punt is dat grondroerder een informatieplicht hebben. Bij het KLIC (Kabel- en leiding informatiecentrum) moeten zij digitaal opvragen of er kabels en leidingen liggen op de locatie waar zij willen graven. Een volledig overzicht van de wijzigingen en vereisten met bijbehorende starterkit vindt u hier.

 

Wat gebeurt er als u niet aan de vereisten voldoet?

Op het niet naleven van de verplichtingen uit de WIBON staan strenge sancties. Zo kan het werk worden stilgelegd en kunnen er bestuurlijke boetes volgen. De belangrijkste sanctie is wellicht dat u aansprakelijk gesteld kunt worden voor de opruimkosten en gevolgschade. Afhankelijk van het soort kabels en leidingen dat geraakt wordt kan de schade in de miljoenen lopen. Uiteraard kunnen wij u hiervoor een verzekeringsoplossing bieden als u kunt aantonen dat u aan uw voorbereidende verplichtingen voldoet.

 

Het is dus belangrijk om:

  • U te verdiepen in de WIBON en aan te tonen dat u aan deze richtlijn voldoet;
  • Een goede WIBON-clausule op uw aansprakelijkheidspolis te laten noteren om de gevolgen van aansprakelijkheid te kunnen verzekeren.

 

Wellicht is het een goed moment om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Uiteraard kunnen we dan ook uw overige verzekeringen bespreken. Neemt u contact met ons op?

Gerelateerde Artikelen

Switchen naar een bv? Hou hier rekening mee!

Overstappen van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap komen vaak voor. Ondernemers in kwestie zijn echter niet altijd op de hoogte van de fiscale veranderingen die zo’n switch met zich meebrengt. We adviseren u om rekening te houden met het volgende.  1. U...

read more

Een bedrijfspand kopen zonder lening? Dit zijn de opties!

We zeggen niet dat het makkelijk is, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om zonder hypotheek aan een kantoor te komen. Bekijk de opties hieronder.  1. Start een crowdfundingactie Crowdfunding is een van de meest voorkomende voorbeelden van alternatieve...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707