Jonge bedrijven redden het steeds vaker zonder NOW: hoe kan dat?

Jonge bedrijven redden het steeds vaker zonder NOW: hoe kan dat?

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, beter bekend als de NOW, functioneert sinds het begin van de coronapandemie als (een van de) steunpakketten voor verschillende soorten ondernemers. Nu er licht aan het einde van de tunnel gloort, wordt ook langzaam duidelijk welke branches en ondernemers daar het meest gebruik van hebben gemaakt. Wat blijkt: jonge bedrijven weten het relatief vaak te redden zónder de NOW te benutten.

Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Altares. De dataspecialist analyseerde de NOW-cijfers en concludeerde op basis daarvan dat er niet al te veel jonge organisaties onder de ontvangers zitten. Volgens Altares zijn het met name de grotere bedrijven die gebruik hebben gemaakt van het steunpakket.

Desondanks is het ook weer niet zo dat grote bedrijven per definitie steun nodig hadden en hebben. Altares stelt dat organisaties met meer dan honderd medewerkers het meestal zelf wisten te bedruipen. De piek van het aantal NOW-gebruikers zit volgens hen in organisaties met tussen de twintig en de honderd werknemers.

Nieuwe bedrijven

De steun gaat volgens Altares dus voornamelijk naar het midden- en kleinbedrijf. Daarbij merken ze eveneens verschillen op in de leeftijd van de steuntrekkende organisaties. Ter illustraties: onder bedrijven met een leeftijd tussen de 64 en de 87 jaar maakte zeven procent gebruik van de NOW. Onder organisaties die jonger waren dan vijf jaar, was dit percentage slechts drie procent.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat jonge bedrijven relatief vaak eenmanszaken zijn: die hebben per definitie minder vaak steun nodig.

Misverstand

Het is desondanks een misverstand dat bedrijven die steun nodig hadden al financieel wankel waren. Altares meldt wél dat er een verband bestaat tussen de NOW-aanvraag en negatieve, eigen vermogens. Met andere woorden: hoe meer schulden een bedrijf had, des te eerder ze steun nodig hadden.

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van low code en no code

Ontwikkelingen op de werkvloer gaan tegenwoordig extreem snel, en twee termen die heel vaak rondgeslingerd worden als het om deze ontwikkelingen gaat zijn low code en no code. Deze twee worden vaak gezien als de sleutel tot succes in het moderne bedrijfsleven. Er...

Lees meer

Artificial Intelligence en haar grote voordelen

  Artificial Intelligence is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort op allerlei gebieden. Het is in het leven geroepen om het menselijk leven makkelijker te maken en het is al snel uitgegroeid tot één van de grootste technologieën die wij op aarde...

Lees meer

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707