Ik wil nu een huis kopen: wanneer heb ik een notaris nodig?

Ik wil nu een huis kopen: wanneer heb ik een notaris nodig?


Het kopen van een huis is een veelomvattend proces. Er gaat vanzelfsprekend een zoektocht naar een woning aan vooraf, maar zodra uw bod is geaccepteerd, begint het traject pas écht. Inclusief elementen als hypotheekaanvragen en adviesgesprekken. En dan is er nog de notaris: een onmisbare schakel tijdens onder meer het opstellen van de koopakte.
De notaris is nagenoeg de laatste persoon die aan u wordt geïntroduceerd tijdens het totale koopproces. Op dat moment is het bod geaccepteerd en de hypotheek afgerond. Wat dan nog resteert, is het daadwerkelijk op uw naam zetten van de woning. En dat kan, en moet, bij de notaris.

Koop- en leveringsaktes

Een notaris helpt u met de overdracht van de woning. Dat gebeurt door middel van onder meer de koop- en leveringsaktes.
De koopakte bevat onder andere de aankoopprijs en de opleverdatum. De leveringsakte zorgt er vervolgens voor dat de woning na afronding ook daadwerkelijk van u is. Het is, na het zetten van alle benodigde handtekeningen, aan de notaris om het huis in te schrijven bij het kadaster. Hij of zij ziet er dan eveneens op toe dat het aankoopbedrag wordt overgemaakt.

Hypotheekaktes en overdrachtsbelastingen

En toch zijn dat niet de enige zaken waarmee een notaris zich bezighoudt. U kunt bijvoorbeeld ook bij de notaris terecht voor een zogenoemde hypotheekakte. In deze akte staat vast dat uw huis als onderpand wordt ingezet, in ruil voor een geldlening.
De notaris is tot slot belast met het overmaken van de zogeheten overdrachtsbelasting. Deze belasting bestaat uit een percentage van de koopprijs of de waarde van de woning. De kosten worden betaald op het moment dat de koop- en leveringsaktes zijn afgerond.

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707