Ik wil nu een huis kopen: wanneer heb ik een notaris nodig?

Ik wil nu een huis kopen: wanneer heb ik een notaris nodig?


Het kopen van een huis is een veelomvattend proces. Er gaat vanzelfsprekend een zoektocht naar een woning aan vooraf, maar zodra uw bod is geaccepteerd, begint het traject pas écht. Inclusief elementen als hypotheekaanvragen en adviesgesprekken. En dan is er nog de notaris: een onmisbare schakel tijdens onder meer het opstellen van de koopakte.
De notaris is nagenoeg de laatste persoon die aan u wordt geïntroduceerd tijdens het totale koopproces. Op dat moment is het bod geaccepteerd en de hypotheek afgerond. Wat dan nog resteert, is het daadwerkelijk op uw naam zetten van de woning. En dat kan, en moet, bij de notaris.

Koop- en leveringsaktes

Een notaris helpt u met de overdracht van de woning. Dat gebeurt door middel van onder meer de koop- en leveringsaktes.
De koopakte bevat onder andere de aankoopprijs en de opleverdatum. De leveringsakte zorgt er vervolgens voor dat de woning na afronding ook daadwerkelijk van u is. Het is, na het zetten van alle benodigde handtekeningen, aan de notaris om het huis in te schrijven bij het kadaster. Hij of zij ziet er dan eveneens op toe dat het aankoopbedrag wordt overgemaakt.

Hypotheekaktes en overdrachtsbelastingen

En toch zijn dat niet de enige zaken waarmee een notaris zich bezighoudt. U kunt bijvoorbeeld ook bij de notaris terecht voor een zogenoemde hypotheekakte. In deze akte staat vast dat uw huis als onderpand wordt ingezet, in ruil voor een geldlening.
De notaris is tot slot belast met het overmaken van de zogeheten overdrachtsbelasting. Deze belasting bestaat uit een percentage van de koopprijs of de waarde van de woning. De kosten worden betaald op het moment dat de koop- en leveringsaktes zijn afgerond.

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van low code en no code

Ontwikkelingen op de werkvloer gaan tegenwoordig extreem snel, en twee termen die heel vaak rondgeslingerd worden als het om deze ontwikkelingen gaat zijn low code en no code. Deze twee worden vaak gezien als de sleutel tot succes in het moderne bedrijfsleven. Er...

Lees meer

Artificial Intelligence en haar grote voordelen

  Artificial Intelligence is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort op allerlei gebieden. Het is in het leven geroepen om het menselijk leven makkelijker te maken en het is al snel uitgegroeid tot één van de grootste technologieën die wij op aarde...

Lees meer

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707