Huizen toewijzen aan inwoners: het is vanaf komend jaar voor 50% toegestaan

Huizen toewijzen aan inwoners: het is vanaf komend jaar voor 50% toegestaan

Gemeentes mogen vanaf 2023 de helft van alle vrijgekomen koophuizen toewijzen aan mensen die uit de gemeente in kwestie komen. Dat heeft het kabinet deze week bekendgemaakt.

De nieuwe maatregel is in het leven geroepen om lokaal gebonden starters meer kansen te bieden op de krappe woningmarkt. Dit type starter is momenteel vaak kansloos. De huizenprijzen zijn voor hen veelal te hoog. Kopers uit andere gemeentes, voornamelijk plaatsen waar de huizen voor een hoger bedrag worden verkocht, kapen de meeste beschikbare woningen voor hun neus weg met een hoger bod.

Dat gaat dus vanaf 2023 veranderen voor woningen tot en met de NHG-grens van €355.000.

Het kabinet heeft daarnaast aangegeven dat woningzoekers met een belangrijk beroep, waaronder verpleegkundigen, leraren en agenten, hierin extra voorrang krijgen. Lokale overheden krijgen eveneens de ruimte om binnen deze kaders te kijken aan wie ze de woningen toekennen.

Wat gebeurt er met de huurwoningen?
Voor huurwoningen geldt al langer dat de helft van de beschikbare woningen naar mensen met een lokale binding mogen gaan. Deze mogelijkheid wordt nu dus doorgetrokken naar de beschikbare koopwoningen.

Desondanks komen er ook voor het toekennen van huurwoningen een aantal mogelijkheden bij. Het percentage huurwoningen dat de gemeentes aan lokale woningzoekenden mogen toekennen, gaat volgend jaar naar 100 procent.

Wat is de exacte ingangsdatum?
Het enige waarover momenteel nog geen duidelijkheid bestaat is de exact ingangsdatum. Dit is afhankelijk van hoe snel het plan in zowel de Eerste als de Tweede Kamer wordt goedgekeurd.

Op basis daarvan gaan de wijzigingen op 1 januari óf 1 juli 2023 in.

Bron: NU.nl

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707