Hoe ziet de bijtelling voor 2022 eruit?

Hoe ziet de bijtelling voor 2022 eruit?


Ah – bijtelling… U ontkomt er bijna niet aan wanneer u zakelijk een auto aanschaft en deze óók particulier gebruikt. Tenslotte mag u zonder bijtelling slechts 500 kilometer particulier rijden – en daar zit u vrij snel aan. Wat we óók weten, is wat het percentage bijtelling voor 2022 precies is. Lees snel verder!

Helaas: de bijtelling voor 2022 gaat andermaal omhoog. Dat is meestal zo bij een jaarwisseling en de transitie tussen 2021 en 2022 is geen uitzondering.

We moeten daarbij wél melden dat er wezenlijke verschillen zijn tussen benzine- en dieselauto’s, hybride én elektrische voertuigen. We lichten ze hieronder toe.

Bijtelling voor 2022: benzine- en dieselauto’s

Om met benzine- en dieselauto’s te beginnen: potentiële eigenaren van deze wagens moeten voor 2022 rekening houden met een bijtelling van 22 procent van de cataloguswaarde.

Ter illustratie: u koopt een benzineauto van €30.000. De bijtelling is, zoals gezegd, 22 procent: €6.600. Valt u binnen het laagste belastingtarief van 37,07 procent? Dan betaalt u €2.446 extra aan belasting.

Bijtelling voor 2022: hybride auto’s

Over hybride auto’s kunnen we – voor zover het de bijtelling betreft – kort zijn. Hiervoor geldt namelijk dezelfde regeling als voor benzine- en dieselauto’s. Heeft u een half-elektrische wagen? Lees dan de alinea hierboven.

Bijtelling voor 2022: elektrische auto’s

Eigenaren van elektrische auto’s zijn qua bijtelling in het voordeel. Zij betalen slechts 16 in plaats van 22 procent. Dat geldt wél tot een drempelbedrag van €35.000: daarboven geldt eveneens de 22 procent bijtelling.

Voorbeeld: u koopt een elektrische auto van €30.000. De bijtelling is dan 16 procent: €4.800.

Valt u – ook – hier in het laagste belastingtarief van 37,07 procent? Dan betaalt u in dit geval €1.779,36 aan extra belasting.

Gerelateerde Artikelen

Gaan we nu wél of niet terug naar het kantoor?

De pandemie heeft uiteenlopende gevolgen gehad, maar op professioneel gebied is de boost in het aantal thuiswerkenden misschien wel de meest opvallende. Nu het coronavirus in Nederland minder impact heeft, brengt dat een vraag met zich mee: blijven we thuiswerken of...

Lees meer

De aanvullende verzekering steeds minder populair

Een recent onderzoek wijst uit dat zo’n driekwart van alle Nederlanders hun aanvullende verzekeringen helemaal niet gebruikt. Is dat het begin van het einde voor dit type verzekering óf kan deze toch nog erg handig zijn? De studie van Pricewise liegt er bepaald niet...

Lees meer

AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

Het zijn twee termen die nogal op elkaar lijken: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toch verschillen ze behóórlijk van elkaar. We gaan hieronder in op deze verschillen – én op welke variant u voor uw bedrijf nodig heeft. Wat...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707