Het nut van low-code en no-code applicaties

Low code specialisten - Het nut van low-code en no-code applicaties - Brixxs

Volgens veel IT experts hebben low-code en no-code apps de toekomst. En waarom zouden zij niet gelijk hebben? Want iedereen gaat tegenwoordig schijnbaar low-code. Dus waarom zou men dan ook ook niet voor no-code willen gaan? Dit zijn immers de snellere en effectievere manieren om allerlei apps te kunnen bouwen!

Low-code en no-code applicaties kunnen namelijk nauw bij de zakelijke vereisten aansluiten, kunnen snel geïmplementeerd worden en kosten doorgaans ook veel minder dan de in-house ontwikkelde software systemen.

Deze software toepassingen bereiken deze voordelen echter niet zomaar. De ontwikkeling ervan wordt nu per slot van rekening aan gebruikers in plaats van professionele systeemontwikkelaars overgelaten. We hebben eerder ook uitgebreide artikelen geschreven over de opmars van low-code

Apps ontwikkelen met weinig of geen programmeervaardigheden

Met diverse speciale point-and-click of pull-down menu software interfaces kunnen gebruikers nu hun individuele of bedrijfsoplossingen veelal in slechts een paar uur ontwerpen en implementeren. Er zijn hier alsook maar weinig of geen programmeervaardigheden voor vereist.

Zowel de low-code als de no-code applicatie ontwikkeling volgen het principe van het abstraheren van code om zo de voordelen van een visuele modellering aan te bieden. Er bestaat echter een fundamenteel verschil in de schaal en het type applicatie dat er via deze twee oplossingen gebouwd kan worden. We leggen de verschillen hieronder iets verder uit.

Wat is no-code?

De no-code platforms zijn de allereenvoudigste van de twee. Zo’n ontwikkelplatform is geheel visueel gebaseerd. Door middel van het slepen en neerzetten van no-code opdrachten wordt men zo in staat gesteld om heel eenvoudige, maar functionele apps te maken.

Niet echt schaalbaar

Deze apps zijn niet echt schaalbaar, en er is evenzo een flinke beperking aan integratiemogelijkheden. Het is daarentegen wel perfect voor het creëren van apps die prima door allerlei groepen of gebruikers met specifieke behoeften en binnen een beperkt bereik te gebruiken zijn.

Weinig aanpasmogelijkheden

De eenvoud en het gebruiksgemak die deze no-code platforms aanbieden, kunnen echter ook voor hun ondergang zorgen. Want aangezien het raamwerk bijna geheel door degenen die het hebben ontwikkeld is bepaald, is er bijna geen mogelijkheid om dit aan te passen.

Mogelijke veiligheidsproblemen

Dit kan bijvoorbeeld voor potentiële gaten in de beveiliging zorgen. En de mogelijkheid om dit soort applicaties in de bredere bedrijfsarchitectuur te verwerken is evenzo beperkt, als ze zonder meer al beschikbaar zijn.

Wat is low-code?

De low-code platforms zijn aan de andere kant een stuk flexibeler. Het is een soort gulden middenweg tussen de no-code en de volwaardige wijze van een handmatige codering. Net zoals hun tegenhanger zonder code, kunnen de low-code platforms alsook visueel zijn, met een knip-en-plak functionaliteit.

Open en uitbreidbaar

Ze zijn daarnaast ook open, uitbreidbaar en maken eveneens een handmatige codering of scripting mogelijk, waardoor de ontwikkelaars een scenario van het beste van de twee werelden hebben. Daarmee kan de ontwikkelingssnelheid aangenaam verhoogd worden, zonder direct de noodzaak te hoeven hebben om continu haar basiscode te repliceren.

Schaalbaar en meer controle

Low-code platforms maken bovendien schaalbare software constructies mogelijk. Plus de mogelijkheid om deze, voor nog meer bruikbaarheid en flexibiliteit, met API’s te combineren. De ontwikkelaars ervan kunnen er tevens met allerhande applicatie tests en kwaliteits- plus prestatietools meer controle over uitoefenen.

Met extra code uit te breiden

Naast deze extra mogelijkheden ten opzichte van het no-code programmeren, is er nog een ander belangrijk voordeel van low-code. Namelijk het potentieel voor ontwikkelaars om de mogelijkheden van het low-code platform met hun eigen code uit te breiden.

Zo hebben ze de optie om veel geavanceerdere en complexere applicaties te kunnen bouwen of er enkel wijzigingen in aan te brengen. Dat is iets waarvoor er in andere gevallen wellicht extra teamleden of gespecialiseerde kennis voor nodig zou zijn. Dit kan op deze wijze een hoop geld besparen.

De voor- en nadelen van het gebruik van burgerontwikkelaars

Het gebruik van no-code en low-code programmeren vergroot behoorlijk het aantal personen die binnen een bedrijf de benodigde software applicaties kunnen bouwen. Bij de ontwikkeling van low-code apps is er nog steeds een bepaald niveau van programmeervaardigheden vereist. Dit wordt daarom meestal door professionele IT-medewerkers en programmeurs gebruikt om hun productiviteit te verbeteren. Wil je meer weten over de voordelen van low code en no-code, lees dan onze eerdere artikel hierover. 

Geen informatica kennis nodig

De creatie van software zonder code is echter voor alle individuen geschikt die geen informatica kennis hebben. Ze worden daarom ook wel ‘burgerontwikkelaars’ genoemd.

Er zijn veel voordelen aan de ontwikkeling van low-code en no-code applicaties verbonden. Er komen echter ook vele management uitdagingen bij kijken. Burgerontwikkelaars hebben bijvoorbeeld de neiging om apps te bouwen die niet goed werken of niet goed kunnen schalen, en proberen deze problematische applicaties vervolgens aan het IT-personeel over te dragen.

Het nut van correct managen

Of zo’n burgerontwikkelaar zou het bedrijf kunnen verlaten en niemand anders weet vervolgens hoe hij of zij het dit ontwikkelde systeem kan aanpassen of ondersteunen. Juist om deze redenen zal het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor het managen van de low-code en no-code ontwikkeling onder de afdelingsmanagers vallen.

Het nut van een IT ondersteuning

Dus moeten deze managers uitgebreid voorgelicht worden over hoe de technologie precies werkt en de gewenste relatie tussen de burgerontwikkelaars en het IT-team binnen het bedrijf. Eén systeemontwikkelaar zou bijvoorbeeld tien of meer burgerontwikkelaars kunnen ondersteunen en de werkzaamheden van hen kunnen monitoren.

Het gebruik van low-code en no-code applicatieontwikkeling door developers

Idealiter zullen de low-code en no-code app ontwikkelingen tot weinig of geen afhankelijkheid van het IT-team leiden. Dit betekent ook automatisch een kostenbesparing omdat het telkens weer herbruikbare bouwstenen biedt.

Maar ook de professionele developers voegen zich steeds vaker bij de groep van low-code en no-code ontwikkelaars. En er zit zeker een logica achter waarom ontwikkelaars steeds meer low-code en no-code methodologieën omarmen. Eerder hebben we het ook gehad over de opkomst van No-code en haar voordelen.

Developers houden namelijk absoluut van programmeren, maar ze houden nog meer van het creëren van apps, ongeacht de programmeertaal die deze nodig heeft. Deze ontwikkelaars zijn om deze reden altijd wel op zoek naar nieuwe tools om nog sneller en met nog meer plezier applicaties te kunnen creëren.

Dus als een low-code of no-code platform tot een tool uitgroeit waarbij developers meer controle hebben over wat ze uiteindelijk moeten aanleveren, dan zullen ze deze ongetwijfeld gaan gebruiken. Dit helpt hen dan bovendien om hun opdrachten een stuk sneller en met meer plezier af te krijgen!

Andere uitdagingen voor het gebruik van low-code en no-code platforms

Hieronder bespreken we nog enkele andere belangrijke uitdagingen voor het gebruik van low-code en no-code voor het ontwikkelen van applicaties.

Cultuurverandering

Er zou vooral in een bestaande organisatie een cultuurverandering plaats moeten vinden. Het shiften naar een omgeving waarin een low-code en no-code ontwikkeling plaatsvindt heeft namelijk een naar behoren werkende uitvoerende visie en goedkeuring nodig. Het vereist daarnaast ook de toewijzing van een correct budget en een empowerment van deze digitale transformatie.

De leercurve

Het kost bovendien tijd en moeite om de daaraan gekoppelde platforms te leren kennen. Jazeker, het gebruik maken van low-code en no-code verhoogt de snelheid en productiviteit. Maar het gebruik ervan is niet gemakkelijk. De tools en platforms hebben ieder hun eigen leercurve en een bepaald expertiseniveau ervan ontwikkelen kost tijd.

Het gebruik van meerdere platforms

Je hebt mogelijk ook meerdere ontwikkelplatforms nodig. Sommige platforms bieden meer functies dan andere. Elk platform kan daarnaast over unieke componenten beschikken die op een specifiek gebied gespecialiseerd zijn. En je moet verder aan een mogelijke geautomatiseerde integratie denken. Er bestaan immers velerlei plug-ins die deze low-code en no-code platforms aangenaam met aanvullende technologieën aanvullen.

Weinig cursusmateriaal en ondersteuning

Onthoud verder dat veel low-code en no-code platforms relatief nog redelijk onvolwassen zijn. Er is daarentegen volop ondersteuning voor de conventionele programmeertalen. De (online) cursus middelen en gemeenschapsondersteuning zijn voor veel low-code en no-code ontwikkeling platforms echter bijzonder schaars.

Is low-code en no-code de toekomst?

Ondanks de bovengenoemde uitdagingen van het gebruik van low-code en no-code programmeren voor het creëren van apps, is het wel degelijk de toekomst!

Volgens het IT onderzoeks- en adviesbureau Gartner zou low-code softwareontwikkeling in 2024 maar liefst voor tweederde van alle app ontwikkelingsactiviteiten verantwoordelijk kunnen zijn. En dankzij al deze low-code tools plus het gebruik van artificiële intelligentie zal volgens een andere voorspelling van Gartner zelfs 80% van de software applicaties buiten IT-teams om gebouwd worden.

De beste use-cases

Volgens een ander onderzoek van Gartner zijn de volgende gebruikssituaties de beste use-cases voor al deze low-code ontwikkeling:

  • Apps of formulieren voor het verzamelen van data (58%)
  • Apps die de bedrijfsprocessen en workflows binnen deze apps bewerken (49%)
  • Apps die alle papieren documenten, e-mails of spreadsheets vervangen (42%)
  • Het aanpassen van de gebruikersinterface voor de huidige on-premises apps (22%)

Het gebrek aan developers oplossen

Bijna elke organisatie heeft tegenwoordig een stuk meer talent voor hun systeemontwikkeling nodig. De low-code en no-code platforms zijn echt geen wondermiddel, maar ze kunnen wel degelijk het grote tekort aan professionele software developers aanpakken.

Helemaal geen codering!

In de toekomst zullen veel softwaresystemen waarschijnlijk nog eenvoudiger te bouwen zijn voor de meest voorkomende processen en use-cases. De toekomst van codering zou in dit geval zelfs helemaal geen codering zijn! Zo zal de no-code ontwikkeling de echt grote winnaar zijn!

Maar er is meer!

Al dit no-code programmeren stimuleert vooral innovatie. Dit is iets waar er op dit moment absoluut veel behoefte aan is. De bedrijven die niet consequent blijven innoveren, zullen dan al vlot achterop raken. Dit komt volgens Gartner omdat al deze innovatie niet alleen de omzetgroei stimuleert en de klantervaring verbetert, maar ook nog eens de ontwikkeling van nieuwe producten/diensten versnelt.

Al deze no-code ontwikkeling neemt immers de complexiteit weg die met het ontwikkelen van oplossingen gepaard gaat. En omdat het zeer gemakkelijk en snel werkt, dient het als een perfect platform om alles naadloos te kunnen laten verlopen, integreren en innoveren. Dit legt de wereld zo compleet aan jouw bedrijfsvoeten!

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707