Het betaalgedrag van bedrijven is verbeterd tijdens de pandemie: dit zijn de oorzaken

Het betaalgedrag van bedrijven is verbeterd tijdens de pandemie: dit zijn de oorzaken

Veel uiteenlopende zaken zijn er tijdens de coronacrisis – helaas – op achteruit gegaan. Het betaalgedrag van bedrijven hoort daar niet bij, zo blijkt uit een recent onderzoek van Betaalme.nu.

Het is doorgaans een blok aan het been van de gemiddelde, kleine ondernemer: facturen naar grote bedrijven die maar niet worden betaald. ‘Een grote administratie’, wordt veelal aangedragen als excuus voor een late uitbetaling.

Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Bedrijven lijken dit soort betalingen aanzienlijk sneller door te voeren, zo wijst het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau DirectResearch, uit. Zo wordt 65 procent van de binnenkomende facturen nu binnen de gestelde termijn betaald. Dit percentage lag een jaar eerder nog op 58 procent.

Oorzaken voor verbeterd betaalgedrag

De mogelijke redenen voor een verbetering in het betaalgedrag lopen nogal uiteen. Wellicht speelt het een rol dat bedrijven allemaal – in meer of mindere mate – met de pandemie hebben te maken. De kans is daarbij aanwezig dat er sprake is van een soort groeiend moraalbesef: grote bedrijven kunnen kleine organisaties gewoon niet zomaar zonder geld laten zitten.

Een andere, mogelijke oorzaak staat verder los van de pandemie en heeft te maken met de opkomst van elektronisch factureren. Steeds meer ondernemingen werken met e-facturen. Ze worden verstuurd via een tussenpartij en vergroten de nauwkeurigheid van de facturen zelf aanzienlijk. Daarnaast zijn ze door de ontvanger makkelijker te verwerken, hetgeen de betaling ook ten goede komt.

Een derde potentiële oorzaak heeft te maken met behoedzaamheid. Vanwege sluimerende, economische problemen zijn meer ondernemers geneigd om eerst een aanbetaling te vragen. Daarnaast worden er mogelijk ook meer (aanvullende) betaalverzoeken de deur uit gedaan.

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707