Het betaalgedrag van bedrijven is verbeterd tijdens de pandemie: dit zijn de oorzaken

Het betaalgedrag van bedrijven is verbeterd tijdens de pandemie: dit zijn de oorzaken

Veel uiteenlopende zaken zijn er tijdens de coronacrisis – helaas – op achteruit gegaan. Het betaalgedrag van bedrijven hoort daar niet bij, zo blijkt uit een recent onderzoek van Betaalme.nu.

Het is doorgaans een blok aan het been van de gemiddelde, kleine ondernemer: facturen naar grote bedrijven die maar niet worden betaald. ‘Een grote administratie’, wordt veelal aangedragen als excuus voor een late uitbetaling.

Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Bedrijven lijken dit soort betalingen aanzienlijk sneller door te voeren, zo wijst het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau DirectResearch, uit. Zo wordt 65 procent van de binnenkomende facturen nu binnen de gestelde termijn betaald. Dit percentage lag een jaar eerder nog op 58 procent.

Oorzaken voor verbeterd betaalgedrag

De mogelijke redenen voor een verbetering in het betaalgedrag lopen nogal uiteen. Wellicht speelt het een rol dat bedrijven allemaal – in meer of mindere mate – met de pandemie hebben te maken. De kans is daarbij aanwezig dat er sprake is van een soort groeiend moraalbesef: grote bedrijven kunnen kleine organisaties gewoon niet zomaar zonder geld laten zitten.

Een andere, mogelijke oorzaak staat verder los van de pandemie en heeft te maken met de opkomst van elektronisch factureren. Steeds meer ondernemingen werken met e-facturen. Ze worden verstuurd via een tussenpartij en vergroten de nauwkeurigheid van de facturen zelf aanzienlijk. Daarnaast zijn ze door de ontvanger makkelijker te verwerken, hetgeen de betaling ook ten goede komt.

Een derde potentiële oorzaak heeft te maken met behoedzaamheid. Vanwege sluimerende, economische problemen zijn meer ondernemers geneigd om eerst een aanbetaling te vragen. Daarnaast worden er mogelijk ook meer (aanvullende) betaalverzoeken de deur uit gedaan.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707