Het aantal bedrijven in Nederland stijgt, maar er gaan ook meer bedrijven failliet

Het aantal bedrijven in Nederland stijgt, maar er gaan ook meer bedrijven failliet

Nederland telt sinds het begin van dit nog prille kalenderjaar ruim 2,3 miljoen bedrijven. Dat is enigszins opvallend, want het aantal faillissementen neemt eveneens toe.

Dat blijkt uit cijfers van de Bedrijvendynamiek 2022 van de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Bedrijvendynamiek 2022 stelt dat de stijging in het aantal bedrijven vooral wordt veroorzaakt door de grote toename in het aantal zzp’ers. Volgens de KvK is maar liefst 17 procent van de werkzame Nederlanders momenteel een zelfstandige personeel. Dat percentage stond in 2022 nog op 10 procent.

De toename van het aantal ondernemers vindt vooral plaats in de Randstad. Zo’n 443.000 ondernemers komen uit de provincie Zuid-Holland. Daar vindt ook de grootste groei plaats.

De groei van het aantal ondernemers neemt dan weer af in de noordelijke provincies, Limburg en Zeeland. Drenthe kent van alle provincies het laagste groeipercentage: 2,5 procent.

Meer faillissementen
Tegelijkertijd vindt er andere, opvallende trend plaats: een toename van het aantal faillissementen.

Tijdens de laatste twee jaar lag het aantal failliete bedrijven bijzonder laag. Dit werd mede veroorzaakt door de coronasteun van de overheid die veel ondernemingen ontvingen.

Deze golf heeft de tand des tijds klaarblijkelijk ingehaald. In december van 2022 gingen namelijk 261 bedrijven failliet. Dat was de derde maand op rij waarin het aantal faillissementen de grens van tweehonderd overschreed.

Voorbeelden van failliete bedrijven zijn Otrava, bekend van Vliegtickets.nl, en de medicijnenfabrikant InnoGenerics. Volgens de NOS valt er géén eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het feit dat er nu meer bedrijven omvallen. Genoemde oorzaken zijn onder meer hoge kosten, maar ook hoge schulden uit het verleden.

Bronnen: Nu.nl en NOS

 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707