Grenzen aan bevoegdheden executeur

Grenzen aan bevoegdheden executeur

Wanneer u wordt aangesteld als executeur van een nalatenschap, of u wilt een executeur benoemen in uw testament, is het van belang dat u kennis hebt van de bevoegdheden – en de beperkingen daarvan – in deze rol. Deze kennis is uiteraard ook van belang wanneer u te maken krijgt met een executeur. Hieronder gaan we kort op de materie in. Ons kantoor staat natuurlijk voor u klaar om u persoonlijk uitgebreid bij te lichten.

Schulden voldoen

De voornaamste taak van een executeur is het afwikkelen van een nalatenschap; hij  beheert de nalatenschap. Hij zorgt voor een boedelbeschrijving, voor een overzicht van eventuele schulden en voor het voldoen van deze schulden uit de nalatenschap. Wanneer een huis tot de nalatenschap behoort, kan hij dit verkopen om de schulden te kunnen voldoen.

Dure grap

Onderhoud van het huis, om schade te voorkomen, kan hij ook laten uitvoeren. Wat bijvoorbeeld niet kan, is zonder toestemming van de erfgenamen de woning laten verbouwen om deze beter verkoopbaar te maken en in waarde te vermeerderen. Een dergelijke kwestie kwam onlangs voor de rechter. Voor de executeur in kwestie draaide het uit op een dure grap.

  • Een executeur beheert de nalatenschap; noodzakelijk onderhoud van een huis kan hij bijvoorbeeld laten uitvoeren.
  • Zonder toestemming van de erfgenamen een huis verbouwen, gaat een stap te ver.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat.

Gerelateerde Artikelen

0% btw op groenten en fruit: gaat het eraan komen?

De btw op groenten en fruit is al jarenlang het onderwerp van gesprek tijdens verschillende, politieke debatten. Deze werd, tot ontzetting van velen, in 2019 verhoogd: van zes naar negen procent. Twee jaar later is er echter ineens sprake van een totale verdwijning...

Lees meer

Zorgtoeslag 2022: zo vraagt u het aan

Sommige verzekerden hebben wettelijk recht op zorgtoeslag. Of u daarvoor óók in aanmerking komt? Lees ons artikel en vind uw antwoord. De term zorgtoeslag verwijst naar een bijdrage die de overheid doet in de kosten voor uw zorgverzekering. Dat kan bijvoorbeeld nodig...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707