Goede bedrijfspanden worden stééds schaarser: hoe kan dat?

Goede bedrijfspanden worden stééds schaarser: hoe kan dat?

Nederland heeft te maken met een oplopend huizentekort. Maar goed. Dat wist u waarschijnlijk al. Heeft u echter óók meegekregen dat het aantal kwalitatief hoogstaande bedrijfspanden behoorlijk snel daalt? 
 
De oorzaken van deze daling? De toenemende kosten voor nieuwbouw én problemen op het stroomnetwerk. Dat meldde makelaarsvereniging NVM in april op BNR Nieuwsradio.  
 
Voorkeur van bedrijven 
Volgens Jordy Kleemans, NVM-bestuurslid en director Hoofdresearch & Consultancy van Savills Nederland, zorgt dit met name voor problemen op plekken waar de vraag naar bedrijfspanden ook niet hoog is. Hij stelt hierbij dat bedrijven een duidelijke voorkeur hebben voor vestigingsplaatsen met veel andere bedrijven en leveranciers in de nabije omgeving.  
 
Alle andere locaties omschrijft hij als ‘secundaire kantoorlocaties’. Het wemelt hier volgens Kleemans van de kantoren die kwalitatief gezien simpelweg een stuk minder goed zijn. 
 
Lagere standaarden 
Dit soort kantoorpanden voldoen volgens Kleemans niet meer aan de officiële én officieuze eisen die anno nu aan dergelijke gebouwen worden gesteld. Ze passen bijvoorbeeld totaal niet bij de duurzaamheidsstandaarden van 2022.  
 
Dat zorgt er indirect ook voor dat ze niet langer in de strategieën van uitlopende bedrijven passen. Organisaties laten dit soort kantoorpanden dan ook massaal links liggen, waardoor een verdere leegstand wordt veroorzaakt. 
 
Oplossing 
Het probleem is, in de woorden van Kleemans, op te lossen door middel van een goede samenwerking tussen zowel overheden als bedrijven. Hij noemt dit echte regie en stelt daarop een toename in flexibel bouwen toe: bouwen op plekken waar de vraag het hoogst is. ‘De vraag van nu is immers niet de vraag van morgen’, aldus Kleemans. 
 
Bron: BNR Nieuwsradio 

Gerelateerde Artikelen

De belastingtarieven van 2023 op een rijtje

We zijn 2023 – net zoals ieder kalenderjaar het geval is – begonnen met aangepaste belastingtarieven. We hebben de belangrijkste tarieven hieronder voor u samengevat. Omzetbelasting Wat is het? De belasting die u betaalt over uw gemaakte om zet. Wat zijn de tarieven...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707