Gaan we nu wél of niet terug naar het kantoor?

Gaan we nu wél of niet terug naar het kantoor?

De pandemie heeft uiteenlopende gevolgen gehad, maar op professioneel gebied is de boost in het aantal thuiswerkenden misschien wel de meest opvallende. Nu het coronavirus in Nederland minder impact heeft, brengt dat een vraag met zich mee: blijven we thuiswerken of komt hier een einde aan?

Kijk één keer naar het aantal files – dat waren er in 2022 meer dan ooit – en we lijken weer terug te zijn bij de werksituatie zoals ‘ie eruit zag vóór de pandemie.

Toch blijken verkeersopstoppingen niet representatief te zijn voor het aantal thuiswerkers. Zo meldt het dagblad Trouw dat ING deze maand drie Amsterdamse kantoren op vrijdag sluit. De reden: het gros van het personeel werkt die dag liever thuis.

Hybride werken
We lijken te zijn beland in het tijdperk van hybride werken: een combinatie van thuiswerk én werk op locatie.

Een situatie die verschillende voordelen met zich meebrengt. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat we productiever zijn als we thuiswerken, terwijl we sociale contacten ook niet hoeven missen. Daar zijn tenslotte die kantoordagen voor. Het merendeel lijkt hybride werken dan ook ideaal te vinden.

Nadelen
Dit brengt echter ook nadelen met zich mee. Bedrijven krijgen bijvoorbeeld te maken met organisatorische vraagstukken, maar ook het woon-werkverkeer komt er anders uit te zien. Zo blijken de dinsdagen en donderdagen echte kantoordagen te zijn, waardoor het aantal files op die dagen véél groter is dan vooraf ingeschat.

Is thuiswerken een blijvertje?
Sommige bedrijfsleiders doen mede hierdoor pogingen om hun personeel weer vaker naar kantoor te krijgen. Die lijken vooralsnog verwoed te zijn. Verschillende onderzoeken, waaronder studies van de Universiteit van Chicago en Stanford, verwachten dat thuiswerken een blijvertje is doordat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

Het lijkt er dus op dat bedrijven hier een passende oplossing voor moeten vinden.

Gerelateerde Artikelen

5 redenen waarom kantoren steeds minder waard worden

Het is een relatief nieuwe trend in de wereld van het zakelijk vastgoed: waardedalingen voor kantoren. Niet wenselijk, wél te verklaren. We geven u hieronder vijf redenen waarom dit fenomeen überhaupt bestaat. 1. Mensen werken meer thuis Het is een – voor sommigen –...

read more

Wat gaat het aanstaande kabinet doen met de huizenmarkt?

Dat de huidige situatie op de woningmarkt onhoudbaar is, moge duidelijk zijn. Het aankomende kabinet Schoof I heeft hier een eigen visie op, inclusief mogelijke oplossingen. Welke dat precies zijn, vertellen we je hieronder. 1. Nieuwe woningen Het credo van minster...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707