PrestaShop is een gratis, open source e-commerce platform geschreven in PHP dat je helpt online winkels te bouwen met gemak. De architectuur is ontworpen om alleen gebruik maken van de meest essentiële bestanden en componenten, waardoor het uiterst licht en veelzijdig. Deze architectuur laat ook bijna onbeperkte aanpassingsmogelijkheden toe, waardoor ontwikkelaars volledige controle hebben over hoe hun winkel eruit ziet en functioneert. Of je nu net begint of je bent een doorgewinterde veteraan, PrestaShop is het juiste e-commerce platform voor je.

De architectuur van PrestaShop is gebaseerd op het Model View Controller (MVC) paradigma. Dit betekent dat het platform is verdeeld in drie verschillende lagen: de modellaag, de weergavelaag en de controllelaag. De modellaag is verantwoordelijk voor het opslaan en opvragen van gegevens, de viewlaag is verantwoordelijk voor het tonen van gegevens aan gebruikers, en de controllerlaag is verantwoordelijk voor het verwerken van gebruikersinvoer en interacties. Elk van deze lagen is onafhankelijk van elkaar, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gewijzigd of uitgebreid zonder de andere twee lagen te beïnvloeden.

De architectuur van PrestaShop maakt het gemakkelijk om je winkel aan te passen aan jou specifieke behoeften. Als je wilt een nieuwe functie toevoegen of wijzigen hoe een bestaande functie werkt, kan jedus zonder de andere delen van het platform aan te hoeven raken. Dit maakt PrestaShop uiterst flexibel en uitbreidbaar, daarom is het een van de belangrijkste redenen waarom zo veel ontwikkelaars graag met het platform werken.

PrestaShop is ook zeer schaalbaar. De architectuur is ontworpen om grote hoeveelheden verkeer en gegevens te verwerken zonder te vertragen. Dit maakt het een geweldig platform voor groeiende bedrijven die behoefte hebben om te kunnen snel en gemakkelijk op te schalen.