Een veel gestelde vraag over Apache Airflow


Kan Airflow Jenkins vervangen?

Airflow en Jenkins zijn beide tools voor het automatiseren van workflows, maar Jenkins is vaak gericht op softwareontwikkeling terwijl Airflow meer gericht is op end-to-end bedrijfsprocessen. Binnen Brixxs gebruiken we bijvoorbeeld Jenkins om software te testen en automatisch naar Github te sturen. Ook onze mobiele app deployment proces verloopt via Jenkins.

Airflow kan sommige gebruiksscenario’s van Jenkins vervangen, maar Jenkins heeft specifieke functionaliteiten die Airflow niet biedt. Wij als Brixxs kunnen hierin adviseren. Neem via live chat contact met ons op.

Wil je de koppeling op je gemak nalezen, download dan het PDF bestand:

Veel gestelde vragen over Apache Airflow

Airflow kan zonder Docker worden geïnstalleerd, maar we adviseren wel om Docker te gebruiken voor een simpele installatie en configuratie. Zonder Docker moet je namelijk zorgen voor de juiste afhankelijkheden en de configuratie handmatig doorlopen.

Airflow en Jenkins zijn beide tools voor het automatiseren van workflows, maar Jenkins is vaak gericht op softwareontwikkeling terwijl Airflow meer gericht is op end-to-end bedrijfsprocessen. Binnen Brixxs gebruiken we bijvoorbeeld Jenkins om software te testen en automatisch naar Github te sturen. Ook onze mobiele app deployment proces verloopt via Jenkins.

Airflow kan sommige gebruiksscenario’s van Jenkins vervangen, maar Jenkins heeft specifieke functionaliteiten die Airflow niet biedt. Wij als Brixxs kunnen hierin adviseren. Neem via live chat contact met ons op.

Airflow is een hulpmiddel voor taakautomatisering. Het biedt bedrijven en organisaties een manier om hun taken in te plannen zodat ze op het juiste moment worden uitgevoerd, wat ervoor zorgt dat er geen manuele interventies benodigd zijn. Wanneer je Airflow gebruikt, kan het handig zijn om er toegang toe te hebben en sommige taken vanuit andere tools uit te voeren. Daarnaast wordt Apache Airflow gebruikt om data pijplijnen of workflows te plannen en te coördineren.

Apache Spark is een van de meest gewilde data processing engines die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Het wordt dagelijks door vele grote organisaties ingezet in verschillende situaties. Spark biedt verschillende bibliotheken voor SQL, graph computing, machine learning en stream processing op basis van Spark Processing Units, die samen in een applicatie kunnen worden gebruikt.

Airflow is een open source tool en is gratis te gebruiken. U kunt de broncode downloaden via bijvoorbeeld: https://github.com/apache/airflow en het gratis installeren en gebruiken op uw eigen server of in de cloud bij u lokale hosting provider. Sommige cloudproviders, zoals Google Cloud Platform en Amazon Web Services, bieden ook standaard versies van Airflow aan als onderdeel van hun diensten. Dit zijn echter wel betaalde diensten. Samengevat is het gebruik van Airflow gratis, omdat het open source is, alleen als u het zelf wil hosten of gebruikt maakt van Google Cloud of AWS, dan zijn hier wel kosten aan verbonden.

Ja, Apache Airflow kan worden uitgevoerd op Amazon Web Services (AWS).

Amazon Managed Workflows for Apache Airflow (MWAA) is een beheerde “regeldienst” voor Apache Airflow die het gemakkelijker maakt om end-to-end datapijplijnen in de cloud op schaal op te zetten en te beheren. Apache Airflow is een opensource tool voor het creëren, plannen en controleren van reeksen processen en taken, die”workflows” worden genoemd.

Daarnaast kunt je Apache Airflow installeren op een EC2 instantie. Al met al genoeg mogelijkheden om Apache Airflow op AWS te draaien. Laat je door ons hierin adviseren.

Apache Airflow is een populair en veelgebruikt open source workflow beheersysteem, maar het is niet het enige systeem op de markt. Er zijn andere vergelijkbare alternatieven zoals: Luigi, Apache NiFi, Jenkins, AWS Step Functions, en Pachyderm

Apache Airflow werkt met Python 3.6 en hoger. Het is het beste om de nieuwste versie van Python te gebruiken, op het moment van schrijven is dat 3.11. Om te controleren welke versie van Python je hebt, voer je de volgende opdracht uit in je terminal:

python –version

Het AWS equivalent van Airflow is AWS Glue. AWS Glue is een managed extract, transform en load (ETL) service die het makkelijk maakt om data te verplaatsen tussen servers en data warehouses, en andere data silo’s te integreren. AWS Glue is dus vergelijkbaar met Apache Airflow. Net als met Airflow kunt u met AWS Glue workflows creëren om ETL-taken te automatiseren en te beheren. Het biedt ook een visuele workflow editor om de stappen in uw ETL proces te visualiseren. AWS Glue is echter niet open source en is ook betaald. Apache Airflow daarentegen is open source en gratis te gebruiken.

Airflow is een open source workflow management platform ontworpen om ETL (Extract, Transform, Load) workflows en andere repetitieve taken te automatiseren. Het kan worden gebruikt als onderdeel van een tech stack om verschillende stappen in een workflow te orkestreren en te beheren. Airflow kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gegevens te verplaatsen tussen verschillende databases of om berekeningen uit te voeren op grote hoeveelheden gegevens.

Ja, Apache Airflow is een open source workflow management systeem geschreven in Python. Het is ontworpen om ingewikkelde workflows en gegevensstromen te helpen managen en talrijke afhankelijkheden van taken te automatiseren. Apache Airflow biedt een webgebaseerde interface waarmee gebruikers workflows kunnen definiëren, uitvoeren en beheren en biedt ook integraties met verschillende tools en technologieën, zoals Hadoop, AWS, Kubernetes etc. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel Apache Airflow zelf in Python is geschreven, het kan worden gebruikt om taken in andere talen uit te voeren via het gebruik van externe executors.

Airflow en Jenkins zijn beide open-source programma’s die kunnen worden gebruikt voor het automatiseren en plannen van workflows, maar ze hebben enigszins andere doelstellingen en er zijn enkele belangrijke verschillen.

Airflow is een platform voor het programmatisch opzetten, plannen en bewaken van workflows. Het is specifiek ontworpen voor het bouwen, plannen en bewaken van workflows als directed acyclic graphs (DAG’s) van taken.

Anderzijds is Jenkins een platform voor continuous integration en levering (CI/CD) dat kan worden gebruikt om het bouwen, testen en uitrollen van softwareprojecten te automatiseren. Jenkins wordt vaak gebruikt om het proces van het bouwen, testen en uitrollen van software te automatiseren, maar het kan ook worden gebruikt om andere soorten workflows te automatiseren.

Hoewel beide tools kunnen worden gebruikt voor automatisering en planning, is Airflow meer gericht op het programmatisch definiëren en plannen van workflows, terwijl Jenkins meer gericht is op het automatiseren van het bouw-, test- en uitrol proces voor softwareprojecten.

Airflow is een open source workflow management platform dat is ontworpen om ETL-workflows (Extract, Transform, Load) en andere repetitieve taken te automatiseren. Het kan worden uitgevoerd op een enkele machine of op een cluster van machines, zoals een Kubernetes cluster. Als je een groot aantal taken wilt uitvoeren of als je wilt profiteren van de schaalbaarheid en het beheer van een Kubernetes cluster, kan het gebruik van Kubernetes voor het uitvoeren van Airflow taken een goede optie zijn.

Apache Airflow kan dus op Kubernetes worden uitgevoerd. De Kubernetes Executor is een krachtig hulpmiddel om Airflow taken op een dynamische en schaalbare manier uit te voeren. De Kubernetes Executor maakt het mogelijk om de benodigde middelen voor elke taak, zoals CPU en geheugen, op te geven en automatisch de benodigde aantal pods op te starten en te schalen om de taken uit te voeren. Hierdoor is het gemakkelijk om Airflow taken uit te voeren op een Kubernetes cluster en gebruik te maken van de schaalbaarheid en fouttolerantie van de cluster.

Om de Kubernetes Executor met Airflow te gebruiken, moet je eerst een Kubernetes cluster opzetten en Airflow daarop installeren. Je moet ook de Kubernetes Executor configureren in je Airflow-configuratie bestand. Als alles is opgezet, kun je de Airflow-web UI of CLI gebruiken om taken naar de Kubernetes cluster te verzenden voor uitvoering. Wil je Apache Airflow op een Kubernetes cluster installeren? Neem dan contact op met Brixxs voor ondersteuning.

De database is een onmisbaar onderdeel van Airflow en bewaart belangrijke informatie zoals de configuratie van rollen en permissies, evenals alle metadata van alle DAG- en taakuitvoeringen. Het is essentieel dat deze database goed functioneert voor de goede werking van je Airflow omgeving. Apache Airflow gebruikt standaard SQLite, maar de volgende databases kunnen ook gebruikt worden: PostgreSQL, MySQL of MS SQL.

Airflow is een opensource platform voor workflow beheer dat op Linux is gebaseerd en daarom Linux vereist om te worden geïnstalleerd en uitgevoerd. U kunt Airflow installeren op verschillende Linux-distributies, zoals CentOS, Debian, Ubuntu en Red Hat Enterprise Linux. Als u Airflow wilt gebruiken, moet u dus een Linux-systeem hebben of toegang hebben tot een Linux-systeem waarop u Airflow kunt installeren en uitvoeren. Er zijn wel mogelijkheden om Apache airflow te installeren op een Windows systeem. Binnen Windows wordt dan “Windows Subsystem for Linux” geactiveerd, om Apache airflow alsnog te installeren.

Ja, Airflow kan e-mails verzenden met behulp van zijn ingebouwde e-mailservice of een derde partij-e-mailservice (zoals bij Sendgrid of AWS SES). Zo kunt u de instellingen kwijt in het bestand airflow.cfg. U moet de juiste instellingen configureren en de juiste e-mailadressen opgeven om e-mails te verzenden met Airflow. Deze functie kan handig zijn voor het sturen van notificaties of het instellen van reminders voor bepaalde taken in workflows.