Een veel gestelde vraag betreft bankafschriften, importeren, Rabobank en Bankkoppeling


Hoe kan ik een koppeling met Rabobank instellen om betalingen te verrichten en bankafschriften in de administratie van Exact Online te importeren?

Je kunt een koppeling maken met de Rabobank (Rabobank Internet banking Professional, RibPRO) en de rekeningen die in je administratie zijn geregistreerd. Zo kun je bankafschriften, incasso- en betalingsbestanden automatisch uitwisselen.nnMet Rabo Cash Management (RCM) is er geen automatische uitwisseling mogelijk, maar kun je wel handmatig je bankafschriften uploaden, en incasso- en betalingsbestanden aanmaken en downloaden.nnJe moet de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig. Zie Jouw rechten in Exact Online.

Voordat je begint

  • Je kunt bankafschriften niet meer handmatig importeren als je de bankkoppeling hebt ingesteld. Als je de volledige geschiedenis van je bankafschriften wilt bekijken, moet je de afschriften importeren voordat je de bank koppelt. Dit wordt niet automatisch uitgevoerd nadat je alles hebt ingesteld.
  • Zorg ervoor dat de bankboeken voor je Rabobank-rekeningen correct zijn ingericht. Ga naar Administratienaam > Stamgegevens > Financieel > Dagboeken > Bank om de instellingen voor het bankboek te controleren waarin je de Rabobank-rekening gebruikt. Controleer of je het volledige IBAN hebt ingevuld in het veld Bankrekeningnummer van het bankboek.
  • Zorg ervoor dat de administratie volledig is bijgewerkt en dat eventuele historische afschriften zijn geïmporteerd, voordat je de koppeling met de bank instelt.
  • Zie de achtergrondinformatie over het importeren van afschriften. Zie Bankafschriften importeren.
  • Zorg ervoor dat je uitgelogd bent bij Exact Online voordat je in je bankomgeving aan de slag gaat. Ga naar Gebruikersnaam > Uitloggen. Je bank kan de koppeling met je Exact Online-account namelijk niet maken als je nog bent ingelogd.

 

Je Rabobank-rekening aan Exact Online koppelen

Zorg ervoor dat je uitgelogd bent bij Exact Online voordat je in je bankomgeving aan de slag gaat. Ga naar Gebruikersnaam > Uitloggen.
  1. Log in bij je online bankrekening. Ga naar de pagina Instellingen voor een overzicht van je rekeningen.
  2. Ga naar Online boekhoudpakket > Instellingen. Selecteer Exact Online uit het dropdownmenu en klik op Rekeningen onderhouden. Exact Online wordt geopend.
  3. Log in op Exact Online. Selecteer het type bestanden dat moet worden uitgewisseld tussen de Rabobank en Exact Online. Je kunt kiezen uit transacties, betalingen en incassogegevens. Al je Rabobank-rekeningen staan in de lijst, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest waarvoor je bestanden wilt uitwisselen.
  4. Alle instellingen moeten eerst worden goedgekeurd met een elektronische handtekening bij de Rabobank (Random Reader of Rabo Scanner).

Wanneer is mijn koppeling actief?

Banken voeren hun synchronisatietaken ‘s nachts uit, dus het kan zijn dat je koppeling pas de volgende dag actief is. Zodra de koppeling is geactiveerd, kun je transacties importeren waarvan de datum op dat moment of later valt.

Zie de foutmelding op het tabblad Statistieken.html van het document als er problemen zijn met het importeren van je bankafschrift. Ga naar Financieel > Bank en kas > Afschriften > Bankbestanden en klik op de hyperlink van het afschrift.

Bron : Hoe kan ik een koppeling …

Veel gestelde vragen over Bankkoppeling

Het kan voorkomen dat de historische transacties niet in de bankbestanden zijn opgenomen die automatisch zijn uitgewisseld. Die afschriften moet u dan handmatig importeren. Als je dit wilt doen, moet je eerst de bankkoppeling deactiveren. Lees hier meer over bij Bankkoppelingen deactiveren.

Je kunt met Exact Online een koppeling met Knab instellen, zodat je elke dinsdag- t/m zaterdagochtend automatisch Knab-afschriften in je administratie ontvangt. Je kunt alleen zakelijke bankrekeningen koppelen. Ook moet je de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig. Zie Jouw rechten in Exact Online.

Je kunt bankbestanden automatisch in realtime met Bunq uitwisselen. Je hoeft je bankrekening van Bunq alleen maar te koppelen en hoeft de verbinding met deze rekening dus niet apart in te stellen. Je moet wel de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig.

Je kunt bankbestanden automatisch uitwisselen met ABN AMRO om banktransacties te importeren in Exact Online. Het is niet mogelijk een koppeling voor deposito- of spaarrekeningen in te stellen. Je moet de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig. Zie Jouw rechten in Exact Online.

Je kunt een koppeling maken met de Rabobank (Rabobank Internet banking Professional, RibPRO) en de rekeningen die in je administratie zijn geregistreerd. Zo kun je bankafschriften, incasso- en betalingsbestanden automatisch uitwisselen.nnMet Rabo Cash Management (RCM) is er geen automatische uitwisseling mogelijk, maar kun je wel handmatig je bankafschriften uploaden, en incasso- en betalingsbestanden aanmaken en downloaden.nnJe moet de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig. Zie Jouw rechten in Exact Online.

Je kunt een koppeling met de ING instellen om betalingen te verrichten en bankafschriften in je administratie te importeren met Exact Online. Je kunt ook een overzicht van de betaalstatus bekijken. Alleen kun je geen koppeling aanmaken voor spaar-, deposito- en beleggingsrekeningen. Je moet namelijk de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig.

Om je ABN AMRO koppeling te deactiveren in Exact Online, klik je op  Administratienaam > Stamgegevens > Bank > Bankkoppelingen. Klik vervolgens op ABN AMRO en selecteer de bankrekening waarvan je de bankkoppeling wilt deactiveren.

Als je je historische transacties wilt importeren, moet je je bankafschriften handmatig importeren. Als je dit wilt doen, moet je de bankkoppeling deactiveren. Per bank gaat dit op een andere manier. Kijk hieronder hoe je dit doet voor de ABN AMRO, ING, Rabobank of de Bunq bank.

Als de bankkoppeling is geactiveerd, kunt je automatisch elektronische bankbestanden uitwisselen in Exact Online die je voor de volgende het importeren van afschriften en het versturen van betalingsbestanden kunt gebruiken.

Als je gebruik maak van ABN AMRO, Bunq, ING Bank, Knab of Rabobank dan kan je bankbestanden op verschillende manieren in Exact verwerken: via een automatische bankkoppeling en via handmatige import. Op deze pagina vind je met welke banken Exact koppelt en hoe het werkt.