Een veel gestelde vraag betreft ABN AMRO, administratie, bankafschriften en Bankkoppeling


Hoe kan ik een koppeling met ABN AMRO instellen om betalingen te verrichten en bankafschriften in de administratie van Exact Online te importeren?

Je kunt bankbestanden automatisch uitwisselen met ABN AMRO om banktransacties te importeren in Exact Online. Het is niet mogelijk een koppeling voor deposito- of spaarrekeningen in te stellen. Je moet de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig. Zie Jouw rechten in Exact Online.

Voordat je begint

  • Zorg ervoor dat de bankboeken voor je ABN AMRO-bankrekeningen correct zijn ingesteld. Ga naar Administratienaam > Stamgegevens > Financieel > Dagboeken en klik op de hyperlink in de kolom Omschrijving om de instellingen te controleren voor het bankboek waarin je de ABN AMRO-bankrekening gebruikt. Controleer of je het volledige IBAN hebt ingevuld in het veld Nummer van het bankboek.
  • Zie de achtergrondinformatie over het importeren van afschriften.

Je ABN AMRO-rekening aan Exact Online koppelen

  1. Ga naar Administratienaam > Stamgegevens > Financieel > Dagboeken. Klik in de kolom Omschrijving op de hyperlink met je bankboek.
  2. Klik bij het veld Automatische bankkoppeling op de hyperlink Aanvragen vanuit Exact Online. Voer de stappen uit totdat je naar de website van ABN AMRO wordt doorgestuurd.
  3. Voer alle gegevens in, inclusief de administratiecode van 25 tekens die onderaan de pagina in Exact Online wordt weergegeven. Volg de stappen op de website van ABN AMRO.
  4. Bankkoppelingen worden alleen weergegeven als ABN AMRO je aanvraag verwerkt heeft. Dat kan tot vijf werkdagen duren. Ga naar Administratienaam > Stamgegevens > Bank > Bankkoppelingen en klik in de kolom Bank op de hyperlink ABN AMRO.

 

Wat moet ik doen als de bankkoppeling de status To do: Bevestigen heeft?

Bekijk de vereisten voor de koppeling met ABN AMRO en stem de velden en nummers daarop af. Klik op de hyperlink To do: Bevestigen om de koppeling te bevestigen en de administratie te selecteren waarin je bankrekening wordt gebruikt.

Klik op Opslaan.

Wanneer wordt de koppeling actief?

Zodra de bank het verzoek heeft ontvangen en verwerkt (dit kan tot vijf werkdagen duren), maakt de bank de afschriften voor de bankrekening beschikbaar voor automatische download. Deze worden echter pas geïmporteerd als je de koppeling activeert. Als je doorgaat met het handmatig verwerken van afschriften tussen het aanvragen van de koppeling en het bevestigen ervan, loop je het risico dat je afschriften importeert die je al hebt verwerkt.

Zodra het eerste afschrift is gedownload en de bankkoppeling de status Bevestigd weergeeft, wordt de bankkoppeling weergegeven in de sectie Definitief van de pagina Bankkoppelingen – ABN AMRO. ABN AMRO verschaft alleen afschriften vanaf het moment waarop zij je aanvraag goedkeurt. Je bankadministratie moet dan ook bijgewerkt zijn als je de koppeling aanvraagt.

Waar kan ik mijn bankafschriften vinden?

Nieuwe bankafschriften kun je vinden op de pagina Afschriften importeren. Deze pagina kun je bekijken via Financieel > Bank en kas > Afschriften > Importeren of in de secties Bank / Kas en To do van je Financiële cockpit. Vanaf die pagina kun je nieuwe bankafschriften in Exact Online importeren.

Ik mis een bankafschrift Hoe los ik dit op?

Als er afschriften ontbreken van voor de goedkeuring van de koppeling, moet je deze handmatig invoeren of downloaden. Indien nodig, kun je transacties handmatig invoeren in een bankboek. Als je een ontbrekend afschrift handmatig wilt downloaden voor een rekening met een actieve koppeling, moet je de koppeling eerst deactiveren.

Zie de foutmelding op het tabblad Statistieken.html van het document als er problemen met het importeren van je bankafschrift zijn. Ga naar Financieel > Bank en kas > Afschriften > Bankbestanden en klik op de hyperlink van het afschrift.

Bron : Hoe kan ik een koppeling …

Veel gestelde vragen over Bankkoppeling

Het kan voorkomen dat de historische transacties niet in de bankbestanden zijn opgenomen die automatisch zijn uitgewisseld. Die afschriften moet u dan handmatig importeren. Als je dit wilt doen, moet je eerst de bankkoppeling deactiveren. Lees hier meer over bij Bankkoppelingen deactiveren.

Je kunt met Exact Online een koppeling met Knab instellen, zodat je elke dinsdag- t/m zaterdagochtend automatisch Knab-afschriften in je administratie ontvangt. Je kunt alleen zakelijke bankrekeningen koppelen. Ook moet je de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig. Zie Jouw rechten in Exact Online.

Je kunt bankbestanden automatisch in realtime met Bunq uitwisselen. Je hoeft je bankrekening van Bunq alleen maar te koppelen en hoeft de verbinding met deze rekening dus niet apart in te stellen. Je moet wel de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig.

Je kunt bankbestanden automatisch uitwisselen met ABN AMRO om banktransacties te importeren in Exact Online. Het is niet mogelijk een koppeling voor deposito- of spaarrekeningen in te stellen. Je moet de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig. Zie Jouw rechten in Exact Online.

Je kunt een koppeling maken met de Rabobank (Rabobank Internet banking Professional, RibPRO) en de rekeningen die in je administratie zijn geregistreerd. Zo kun je bankafschriften, incasso- en betalingsbestanden automatisch uitwisselen.nnMet Rabo Cash Management (RCM) is er geen automatische uitwisseling mogelijk, maar kun je wel handmatig je bankafschriften uploaden, en incasso- en betalingsbestanden aanmaken en downloaden.nnJe moet de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig. Zie Jouw rechten in Exact Online.

Je kunt een koppeling met de ING instellen om betalingen te verrichten en bankafschriften in je administratie te importeren met Exact Online. Je kunt ook een overzicht van de betaalstatus bekijken. Alleen kun je geen koppeling aanmaken voor spaar-, deposito- en beleggingsrekeningen. Je moet namelijk de rol Bankkoppelingen definiëren hebben om bankkoppelingen aan te maken en te beheren. Om bankafschriften van de gekoppelde bankrekeningen te importeren, heb je de rol Bankafschriften importeren nodig.

Om je ABN AMRO koppeling te deactiveren in Exact Online, klik je op  Administratienaam > Stamgegevens > Bank > Bankkoppelingen. Klik vervolgens op ABN AMRO en selecteer de bankrekening waarvan je de bankkoppeling wilt deactiveren.

Als je je historische transacties wilt importeren, moet je je bankafschriften handmatig importeren. Als je dit wilt doen, moet je de bankkoppeling deactiveren. Per bank gaat dit op een andere manier. Kijk hieronder hoe je dit doet voor de ABN AMRO, ING, Rabobank of de Bunq bank.

Als de bankkoppeling is geactiveerd, kunt je automatisch elektronische bankbestanden uitwisselen in Exact Online die je voor de volgende het importeren van afschriften en het versturen van betalingsbestanden kunt gebruiken.

Als je gebruik maak van ABN AMRO, Bunq, ING Bank, Knab of Rabobank dan kan je bankbestanden op verschillende manieren in Exact verwerken: via een automatische bankkoppeling en via handmatige import. Op deze pagina vind je met welke banken Exact koppelt en hoe het werkt.