Er zijn minder startende bedrijven: hoe kan dat?

Nieuwsartikel voor notarisbranche – Zakelijk


Tijden veranderen. Zelfs tijdens de piek van de coronapandemie leek het aantal startende bedrijven in Nederland niet of nauwelijks terug te lopen. Maar juist nu we – hopelijk – het ergste achter de rug hebben, stagneert deze groei en is er sprake van een vermindering in het aantal starters. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel – de KvK.

De KvK meldt namelijk dat er in de maand augustus 17.258 bedrijven bijkwamen. Dat is niet alleen 5 procent minder dan dezelfde maand in 2020. Het is óók voor het eerst sinds februari dat het aantal startende bedrijven terugneemt.

Daarin lijken er grote verschillen op te treden tussen verschillende branches. Ter illustratie: de dalingen in het aantal starters waren het grootst in de agrarische sector en de groothandels. Deze sectoren hadden te maken met dalingen van respectievelijk 14 en 25 procent.

Daar staat dan wel weer tegenover dat er ook minder bedrijven zijn gestopt. Bijna achtduizend ondernemers gaven er vorige maand de brui aan – en dat is 30 procent minder dan in augustus 2020.

Oorzaak

De oorzaak ligt volgens de Kamer van Koophandel in de personeelstekorten die in diverse branches zijn ontstaan, zoals de horeca. Dat heeft geleid tot meer werkgelegenheid, maar ook hogere salarissen. De KvK denkt dat dit prettige impulsen zijn voor werkzoekenden. Volgens hen is het momenteel verleidelijker om in loondienst te gaan dan een eigen organisatie te beginnen.

Ook Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, wijst in een zoektocht naar de oorzaak naar de gunstige arbeidsmarkt. ‘De vele vacatures en loonstijgingen in diverse sectoren maken loondienst een aantrekkelijk alternatief voor de start van een bedrijf’, stelt hij tegenover NU.nl.

Nederland telt momenteel ruim twee miljoen bedrijven.

Bron: NU.nl

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707