Er komt voorlopig géén extra belasting op hoge winsten van energiebedrijven

Er komt voorlopig géén extra belasting op hoge winsten van energiebedrijven

De hogere energieprijzen brengen veel huishoudens in het nauw, maar specifieke bedrijven profiteren er juist van. Sommige instanties pleiten daarom voor een zogenoemde meevallersheffing: een belasting op hoge winsten. Dit is volgens het kabinet echter onhaalbaar op de korte termijn.

Het fenomeen is min of meer over komen waaien vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het wordt hier een windfall tax genoemd: een belasting over financiële meevaller. Energieleveranciers, waaronder verschillende olie- en gasbedrijven, betalen daar tot en met 2025 méér belasting. Het gaat om een tarief van tussen de 40 en de 65 procent.

Extra belasting voor Nederland
Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land dat een meevallersheffing hanteert. Zo heeft Italië een soortgelijke maatregel ingevoerd. Ze gaan daar zelfs nog een stap verder: sommige politici willen banken die van de gestegen energieprijzen profiteren ook extra belasten.

Het is wat dat betreft logisch dat de vraag naar een windfall tax ook in Nederland klinkt. Onder meer Henri Bontenbal van het CDA en Laurens Dassen van Volt hebben minister Rob Jetten van Klimaat en Energie om een dergelijke regeling gevraagd.

Onhaalbaar
Jetten heeft echter aangegeven dat een meevallersheffing op de korte termijn niet haalbaar is. Dat komt volgens hem mede door het feit dat niet is te meten welk deel van de winst nu afkomstig is van eventuele meevallers.

Het kan daarnaast tot twee jaar duren voordat de heffing daadwerkelijk is doorgevoerd. De invoering is bovendien in strijd met steunmaatregelen van de staat.

Bovendien liet Jetten weten dat momenteel al zo’n 70 procent van gas- en oliewinsten naar de staat gaan. Dit gebeurt in de vorm van al geldende belastingen en heffingen.

Bron: RTL Nieuws

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707