Energiecompensatie van €190: wat als u het niet nodig heeft?

Energiecompensatie van €190: wat als u het niet nodig heeft?

Voor velen was de energiecompensatie die vorige maand bij een hoop mensen in hun Postvak IN belandde een welkome verlichting. Het kán echter zo zijn dat u deze vergoeding eigenlijk niet nodig heeft. We leggen u hieronder uit wat u dan kunt doen. 

Maar eerst – de energiecompensatie. Deze houdt in dat alle Nederlandse huishoudens met een energieaansluiting tweemaal €190 ontvangen.  

Dit geld is afkomstig van de stroomleverancier in kwestie. Uitzonderingen op de regel zijn huishoudens die alleen gas verbruiken, huishoudens die inclusief huren én mensen die het energieverbruik delen met andere huishoudens. 

Voor die compensatie hoeft u niets te doen. Het geld wordt automatisch op uw bankrekening gestort. Sommige energieleveranciers verrekenen de bedragen met uw huidige rekening. 

De compensaties worden in november en in december gestort. 

Niet nodig
Het kan echter zo zijn dat u deze compensatie eigenlijk niet nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw energierekening nauwelijks hoger is geworden – of wanneer u het gevoel heeft dat u het te betalen bedrag kunt veroorloven. In dat geval is er eigenlijk maar één ding mogelijk: doneren. 

Dat heeft te maken met het feit dat het bedrag automatisch op iedereens rekening wordt gestort. Er is, vermoedelijk in verband met de hoge vraag naar deze bedragen, géén mogelijkheid om bezwaar of iets dergelijks aan te tekenen. 

Dat houdt dus simpelweg in dat u het geld het beste kunt overmaken naar een persoon of doel waarvan u denkt dat ze het wél goed kunnen gebruiken. En dat gebeurt al massaal – nog vóór er überhaupt een bedrag is gestort. Zo geeft het Kansfonds bij NOS aan in korte tijd zo’n €72.000 te hebben ontvangen. 

Sommige energieleveranciers doen zelfs suggesties voor het doneren van de compensatie wanneer deze niet nodig blijkt. Energieleverancier Vandebron suggereert bijvoorbeeld het geld te schenken aan de Voedselbank, het eerder genoemde het Kansfonds of het Armoedefonds. 

Bron: NOS 

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707