Elektrisch rijden: wat zijn de belastingvoordelen?

Elektrisch rijden: wat zijn de belastingvoordelen?


De stijgende benzineprijzen hebben geleid tot een toenemende stroom aan aanvragen voor elektrische auto’s. Wellicht denkt u zelf ook al aan de lease of koop van zo’n voertuig. Dat is mogelijk slim, want het kan u een aantal interessante belastingvoordelen opleveren. We nemen er vijf met u door.

1. U wordt vrijgesteld van BPM

Dat is een belasting op basis van gewicht en vervuiling van de auto. Een elektrische auto heeft echter geen CO2-uitstoot – en dus bent u gevrijwaard van dit bedrag.

2. U profiteert van een aanschafsubsidie

Of u nu gaat voor een nieuwe of een gebruikte auto: u kunt profiteren van een speciale aanschafsubsidie voor elektrische wagens. Deze subsidie is door de overheid in het leven geroepen om elektrisch rijden een push te geven.

Let wel: deze subsidie heeft een limiet. Het kan dus zijn dat u deze, wanneer u dit artikel leest, niet meer kunt indienen.

3. U betaalt géén motorrijtuigenbelasting

…een belasting die ook wel bekendstaat als simpelweg de wegenbelasting. Eigenaren van een elektrische auto zijn hiervoor tot en met 2024 vrijgesteld.

Let op: dit geldt alléén voor volledig elektrische auto’s, dus niet voor hybride voertuigen.

4. U betaalt minder bijtelling

Dit voordeel is specifiek van toepassing op personen die een elektrische auto zakelijk leasen, maar ook privé gebruiken. U betaalt dan weliswaar bijtelling, maar percentueel minder dan bij auto’s met een reguliere verbrandingsmotor.

We moeten daarbij ook vermelden dat dit voordeel momenteel wordt afgebouwd. Het is de bedoeling dat de bijtelling in het jaar 2026 gelijk is aan die van reguliere auto’s.

U ziet – verschillende voordelen op fiscaal terrein. En we hebben het daarbij niet eens gehad over andere voordelen, zoals het gebrek aan benzinekosten. Elektrisch rijden is dus op z’n minst het overwegen waard!

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707