Elektrisch rijden: wat zijn de belastingvoordelen?

Elektrisch rijden: wat zijn de belastingvoordelen?


De stijgende benzineprijzen hebben geleid tot een toenemende stroom aan aanvragen voor elektrische auto’s. Wellicht denkt u zelf ook al aan de lease of koop van zo’n voertuig. Dat is mogelijk slim, want het kan u een aantal interessante belastingvoordelen opleveren. We nemen er vijf met u door.

1. U wordt vrijgesteld van BPM

Dat is een belasting op basis van gewicht en vervuiling van de auto. Een elektrische auto heeft echter geen CO2-uitstoot – en dus bent u gevrijwaard van dit bedrag.

2. U profiteert van een aanschafsubsidie

Of u nu gaat voor een nieuwe of een gebruikte auto: u kunt profiteren van een speciale aanschafsubsidie voor elektrische wagens. Deze subsidie is door de overheid in het leven geroepen om elektrisch rijden een push te geven.

Let wel: deze subsidie heeft een limiet. Het kan dus zijn dat u deze, wanneer u dit artikel leest, niet meer kunt indienen.

3. U betaalt géén motorrijtuigenbelasting

…een belasting die ook wel bekendstaat als simpelweg de wegenbelasting. Eigenaren van een elektrische auto zijn hiervoor tot en met 2024 vrijgesteld.

Let op: dit geldt alléén voor volledig elektrische auto’s, dus niet voor hybride voertuigen.

4. U betaalt minder bijtelling

Dit voordeel is specifiek van toepassing op personen die een elektrische auto zakelijk leasen, maar ook privé gebruiken. U betaalt dan weliswaar bijtelling, maar percentueel minder dan bij auto’s met een reguliere verbrandingsmotor.

We moeten daarbij ook vermelden dat dit voordeel momenteel wordt afgebouwd. Het is de bedoeling dat de bijtelling in het jaar 2026 gelijk is aan die van reguliere auto’s.

U ziet – verschillende voordelen op fiscaal terrein. En we hebben het daarbij niet eens gehad over andere voordelen, zoals het gebrek aan benzinekosten. Elektrisch rijden is dus op z’n minst het overwegen waard!

Gerelateerde Artikelen

AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

Het zijn twee termen die nogal op elkaar lijken: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toch verschillen ze behóórlijk van elkaar. We gaan hieronder in op deze verschillen – én op welke variant u voor uw bedrijf nodig heeft. Wat...

Lees meer

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000. Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld...

Lees meer

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707