Eigenaar van een stuk grond worden zónder het door te hebben: hoe kan dat?

Eigenaar van een stuk grond worden zónder het door te hebben: hoe kan dat?


Buren die onderling ruziën over een stuk grond: het is niets nieuws onder de zon. Geschillen als deze ontstaan doorgaans wanneer de grond wordt overgedragen van Persoon A naar Individu B. Toch kán het zo zijn dat een stuk grond een andere eigenaar krijgt zónder dat deze persoon daar erg in heeft. Een complexe situatie die we hieronder zo eenvoudig mogelijk aan u uitleggen.

Dat begint allemaal met het Kadaster. Dat is een register dat verantwoordelijk is voor het bijhouden van alle exacte grenzen in Nederland. Ze hebben dus de beschikking over een grote database waarin onder meer staat vermeld waar uw tuin begint en eindigt. Handig bij burenruzies, want hierdoor weet je precies op wiens erf die oerlelijke schutting eigenlijk staat.

Juridisch bezit

Maar goed – het Kadaster weerlegt welke grond op basis van dit register van u is. Er is ook nog zoiets als juridisch bezit. En daarvoor gelden andere regels. Juridisch is het namelijk mogelijk dat je op basis van verjaring eigenaar wordt van een stuk grond. Met andere woorden: een stuk grond wordt van u doordat u de grond al jaren in bezit heeft.

Verjaring

Tien jaar, om precies te zijn. Wanneer u grond beheert, bijvoorbeeld in opdracht van een gemeente of andere overheid, bezit u dit gebied. U bent echter géén eigenaar. Dat verandert echter na tien jaar, wanneer verjaring optreedt. Vereisten zijn echter wel dat het gaat om tien onafgebroken jaren én dat u te goeder trouw bent geweest. Dat laatste is het geval wanneer u nooit door heeft gehad dat u bezitter van het stuk grond was. Heeft u doelbewust tien jaar gewacht op verjaring? Dan gaat het feest niet door en wordt u géén eigenaar van een stuk grond zónder het door te hebben gehad.

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707