Een testament opstellen: waarom het zinvol is om dit te overwegen

Een testament opstellen: waarom het zinvol is om dit te overwegen
Een testament opstellen is in principe altijd zinvol. Dit omdat u anders geen zeggenschap heeft over uw erfenis. De wet bepaalt in zo’n geval wat daarmee gaat gebeuren. Maar er zijn meer redenen te bedenken. We nemen ze hieronder met u door.

De zeggenschap die gepaard gaat met het opstellen van een testament komt met vele voordelen. Die zijn bijvoorbeeld interessant voor mensen die niet getrouwd zijn. Dat houdt namelijk in dat bezittingen niet automatisch naar een partner gaan. Zoiets moet u regelen via een testament.

Een ander voordeel van zeggenschap is dat u door middel van een testament kunt bepalen wie zeggenschap krijgt over kinderen óf wat er met u geld moet gebeuren. U kunt bijvoorbeeld bepalen hoe dit over uw kinderen wordt verdeeld, maar ook of dit wel of niet naar een goed doel moet gaan – en zo ja, welk goede doel.

Belastingvoordelen

Naast zeggenschap kleeft er nog een belangrijk voordeel aan het opstellen van een testament – eentje van een heel andere orde. Een goed testament levert uw nabestaande namelijk geld op.

Dat heeft te maken met de erfbelasting. Vakkundige notarissen zijn in staat om een testament zó op te stellen dat u niet meer betaalt dan nodig voor zowel de erfbelasting als de AWBZ-zorgbijdrage. Hoe dat eruit ziet? Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Notaris

Een testament opstellen dient dus te gebeuren bij de notaris – en omdat hij of zij kan helpen in het ondersteunen met de besparing op de erfbelasting, is dat maar goed ook. Notarissen kunnen daarbij ook ondersteunen tijdens het inrichten van dit testament. Hij of zij heeft uw wensen ongetwijfeld vaker gehoord en kan u zodoende van passend advies voorzien.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707