Een tekort aan woningbouwverzekeringen brengt nieuwbouwwoningen in gevaar

Nieuwsartikel voor verzekeringsadviseurs – Particulier


Woningbouwverzekeringen en nieuwbouwwoningen. Ze hangen nauw met elkaar samen, maar het is desondanks lastig voor te stellen dat het ene begrip een gevaar vormt voor het andere. En toch is dat wél wat er momenteel gaande is. De grootste nieuwbouwverzekeraar van Nederland, Woningborg, luidt namelijk de noodklok in het Financieel Dagblad: ‘Wij kunnen niet meer woningen verzekeren dan we nu doen.’

De woningnood in Nederland wordt groter en groter. Nieuwbouw is één van de opties om problemen op dit terrein op te lossen. Maar een veelvoud aan nieuwbouw zorgt blijkbaar ook weer voor andere problemen.

Woningborg stelt namelijk dat er dusdanig veel nieuwbouwprojecten worden gestart dat ze de limiet hebben bereikt van wat ze kunnen verzekeren. Ze moeten daardoor noodgedwongen projecten weigeren.

Oplossing

Dat is vanzelfsprekend allesbehalve handig. De nood voor nieuwe woningen is hoog en een vertraging van de bouw door een gebrek aan verzekeringen zou funest zijn voor de toch al verhitte woningmarkt.

Volgens Woningborg is er maar één oplossing voor het steeds groter wordende probleem: de overheid moet meer geld steken in de verzekeringen voor woningbouwprojecten.

Wanneer de overheid bijvoorbeeld garant wil staan, kan dat mogelijk een eventuele bouwvertraging voorkomen, zo meldt het Financieel Dagblad. Het is echter ook mogelijk dat bouwbedrijven zelf bijspringen, om er zo voor te zorgen dat forse projecten door kunnen blijven gaan.

Oorzaak

De oorzaak ligt volgens het FD niet alleen in de vele nieuwbouw. De krant meldt ook dat het eigen vermogen van Woningborg is gedaald door verliezen in de jaren 2018 en 2019. Daarnaast zijn de bouwkosten momenteel ook aan het toenemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel in gesprek met Woningborg. De inhoud van deze gesprekken is nog niet bekend.
Bron: Financieel Dagblad

Gerelateerde Artikelen

AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

Het zijn twee termen die nogal op elkaar lijken: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toch verschillen ze behóórlijk van elkaar. We gaan hieronder in op deze verschillen – én op welke variant u voor uw bedrijf nodig heeft. Wat...

Lees meer

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000. Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld...

Lees meer

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707