Een stichting starten: waar moet ik rekening mee houden?

Een stichting starten: waar moet ik rekening mee houden?

Plannen om een stichting op te richten? Dan weet u waarschijnlijk wel dat zo’n rechtspersoon zich niet primair mag richten op het maken winst en u voor de oprichting ervan bij de Kamer van Koophandel (KvK) met zijn. Bent u echter ook bekend met déze vijf elementen van het starten van een stichting?

1. De kosten van een stichting starten liggen tussen de €400 en de €1.000
Deze kosten hoeft u niet te betalen bij de Kamer van Koophandel, maar wél bij de notaris. Zie het als een vergoeding voor het verplichte opstellen van een notariële akte of testament. Handig om rekening mee te houden!

2. Bestuurders van een stichting zijn – meestal – niet hoofdelijk aansprakelijk
Worden er schulden gemaakt? Dan bent u als bestuurder van een stichting niet hoofdelijk aansprakelijk.

Dat verandert echter wanneer er sprake blijkt te zijn van zogenoemd wanbestuur. Nogmaals: iets om rekening mee te houden.

3. U moet aangifte doen voor de vennootschapsbelasting
Niet altijd, althans. Maar wel wanneer u door middel van arbeid óf kapiteel meedoet aan het economisch verkeer. De vennootschapsbelasting voor stichtingen is ook verplicht wanneer u concurreert met ondernemers of wanneer een inspecteur u uitnodigt om aangifte te doen.

U betaalt géén vennootschapsbelasting wanneer uw winst niet boven de €15.000 per jaar uitkomt en u de voorgaande vier jaren niet meer dan €75.000 winst maakte.

4. U moet een bestuur samenstellen
Dit bestuur is meestal op z’n minst driekoppig. Het bestaat dan uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Het is desondanks óók mogelijk om een stichting helemaal zelf op te richten.

5. Stichtingen zijn altijd op te zeggen
We noemen dit ontbinden. Belangrijk daarbij is dat u vooraf in de statuten vastlegt hoe en wanneer dit moet gebeuren.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707